Çin Hükümeti, Çin’in en büyük e-ticaret sitesi Alibaba’yı sahte ürün satmak, rüşvet almak ve daha birçok yasadışı aktivitede bulunmakla suçladı.
Çin’deki iş ve online ticareti denetleyen Çin Hükümeti Endüstri ve Ticaret Yönetimi (SAIC) biriminden yapılan açıklamaya göre Alibaba e-ticaret sitesi sahte, yasaklı ve halkın güvenliğini tehlikeye sokacak yasadışı ürünler satıyor.
SAIC tarafından yayınlanan raporda Alibaba yetkilillerinin yasadışı ticarete devam ettiklerini ve düzeltmek için hiçbir çaba sarfetmedikleri ve önlem almadıkları belirtiliyor.
Reuters’ın haberine göre, hükümetten gelen suçlamaları kabul etmeyen Alibaba yetkilileri, hükümetin “yanlı” ve “yalan” iddialarda bulunduğunu açıkladı (1). Bu açıklama sonrası hükümet tarafında bir firmanın hükümet yetkililerine bu şekilde cevap vermesi alışılagelmiş bir olay olmadığı konuşuluyor.
Alibaba tarafından yapılan açıklamada geçen ay sahte ürün olabileceği nedeniyle 90 milyon listenin websitelerinden çıkarıldığı ve müşterilerini korumak için 2013’ten beri 160 milyon $’dan fazla para harcadığı belirtildi. (2)
Geçen sene Alibaba, Amerika’da 1 Milyar $’lık halka arz başvurusu yapıp New York Borsası’ndan 25 milyar $ kazandı. (3)
Alibaba.com ve Alibaba tarafından yönetilen online alışveriş sitesi Taobao, daha önce Amerika Hükümeti tarafından sahte ürün sattığı için “kötü adı çıkmış pazar” olarak tanımlanmıştı.
[1] China regulator blasts Alibaba for illegal business on its websites
[2] Alibaba engages in harshly worded spat with Chinese watchdog
[3] Çinli E-Ticaret Devi Alibaba ABD’de 1 Milyar $’lık İlk Halka Arz Başvurusu Yaptı



Kaynak : 