Dünyanın önde gelen ve merkezi Çin olan e-ticaret sitesi Alibaba.com’un ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte “Ticaretin e-hali” konuşuldu. Etkinlikte Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat Alibaba.com hakkında veriler verdi. Bir diğer konuşmacı İstanbul Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez “İnternette Hedef Dış Pazarın Tespiti ve e-Ticaret’e Devlet Destekleri” hakkında konuştu. Diğer bir konuşmacı KOSGEB Kobi Uzmanı Hüseyin Kılıç, Kobilere KOSGEB tarafından verilen desteklerden bahsetti. Doç. Dr. Deniz Gökçe “Türkiye ve uluslararası alanda 2015 ekonomik durum ve beklentileri” anlatırken, Logo E-Business Genel Müdürü Cahit Güvensoy e-dönüşüm hakkında konuştu.
Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat konuşmasında güvenilir ortaklarla iş yapmanın önemini vurguladı ve Alibaba.com olarak saptadıkları ilginç verilere değindi.
Erpolat şöyle konuştu:
“Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kullanıcısı olan Alibaba.com, Türkiye’de her yıl yaklaşık büyümekte ve 2015 yıl sonu Türkiye hedeflerimizde 1.2 milyon kullanıcı sayısına ulaşmak var. Türkiye Alibaba.com’u en aktif kullanan ülkeler arasında ilk 10’da.”
Alibaba.com’un verilerine dayanarak Türkiye’den satın alma yapan ilk 10 ülkeyi sıralayan Erpolat
“İlk sırada Amerika ve Çin geliyor. Bu ülkeleri Mısır, İngiltere, Türkiye, Tunus, İran, Nijerya, Kanada ve Rusya takip ediyor” dedi. Türkiye’nin en çok Çin, Hindistan, Türkiye, Amerika, Hong Kong, Tayvan, Pakistan, Güney Kore, Taylan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden satın alma yaptığını belirten Erpolat, “Türkiye kendi içinde de çok aktif bir pazar haline gelmiş durumda”
dedi. Diğer ülkelerin Türkiye’den en çok yapısal taşlar ve beton ürünleri (mermer vs), kuru meyve, hazır giyim, tekstil, deri ve havlu aldıklarını belirten Erpolat, Türk kullanıcılarının ise diğer ülkelerden en çok mobil telefon ve aksesuarları, fotokopi kağıdı, medikal malzemeler, araç DVD sistemleri, kol saatleri ve motorsiklet gibi ürünleri talep ettiğini belirtti.
Son olarak en aktif satın alma yapan 10 ülkeyi sıralayan Erpolat, “Başta Amerika ve Hindistan olmak üzere, Çin, Kanada, İngiltere, Rusya, Avustralya, Brezilya, Türkiye ve İtalya Alibaba.com’u en çok kullanan ülkeler” dedi.
2014 yılında dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştiren Alibaba.com (1), geçtiğimiz aylarda Çin Hükümeti tarafından yasadışı ürün satmakla ve rüşvet almakla suçlanmıştı (2). Ama hala Alibaba.com en dişli rakipleri eBay ve Amazon ile rekabetini sürdürüyor.
[1] Çinli E-Ticaret Devi Alibaba ABD’de 1 Milyar $’lık İlk Halka Arz Başvurusu Yaptı
[2] Alibaba, Çin Hükümeti Tarafından Yasadışı Ürün Satmakla Suçlanıyor



Kaynak : 