Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4G ihalesinde KDV dahil 3,96 milyar Euro (yaklaşık 13.3 milyar TL) ile hedeflenenin 1.5 katı gelir elde edildiğini açıkladı. BTK’nın 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında düzenlediği ihalelerde, Turkcell toplam 1.62 milyar Euro bedelle 8 frekans paketi, Türk Telekom‘un iştiraki Avea toplam 954.7 milyon Euro bedelle 5 frekans paketi, Vodafone ise 777.9 milyon Euro bedelle 5 frekans paketini aldı.
İhalenin arkasından, operatörler açıklama yayınladı. Bu açıklamalar şöyle;
Terzioğlu : Teknolojiyi Tüketen Değil Üreten Ülke Konumuna Gelme Motivasyonumuz Olacak
“Turkcell olarak uzun zamandır yeni nesil mobil teknolojiler için çalışıyor ve yatırım yapıyorduk. İhaleyle kapsamında kullanım hakkını elde ettiğimiz frekanslar sayesinde de fiber performansını artık sadece fiber kablolarla ulaşabildiğimiz evlere değil, Edirne’den Kars’a tüm hanelere ve iş yerlerine götürebilecek, Türkiye’nin her yerini kablosuz fiber ağlarla donatabileceğiz. Bu ihaleyi de sadece bir başlangıç olarak görüyoruz. 4.5G ve yerli 5G için çalışmalarımıza devam ederek teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmek ise en büyük motivasyonumuz olacak.”
Rami Aslan : Mobil Oyun Asıl Şimdi Başlıyor
Aslan, ihale sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, dünyanın en hızlı ve en yaygın fiber altyapısına sahip Türk Telekom Grubu’nun bu sayede, Türkiye’de gerçek 4.5G deneyimini sunacak operatör olduğunu vurguladı. Yeni frekans dağılımı ile mobil sektörde oyunun asıl şimdi başlayacağının altını çizen Aslan, ‘İhalenin frekans tahsisinde sağladığı adalet, sektöre normalizasyon getirecek. Gerçek rekabet şimdi başlıyor. Türk Telekom Grubu olarak fiber altyapımız ve tecrübemizle mobildeki bu yeni oyunun kurucusu olacağız” dedi.
İhaleyi telekomünikasyon sektörü ve Türkiye’nin teknoloji yolculuğu için çok önemli bir aşama, bir mihenk taşı olarak gördüklerini ifade eden Rami Aslan; “İhale sonuçlarını memnuniyetle karşılıyoruz. İhale sonucuyla birlikte, sektörümüzde rekabet şartları eşitlendi. İletişim teknolojilerinin bugün ulaşacağı noktayı öngörerek geçen 10 yıl boyunca ülkenin her köşesinde, 81 ilimizde büyük altyapı yatırımları gerçekleştirdik. Fiberdeki gücümüzle birlikte, Grup olarak müşterilerimize sektörün en yüksek kalitede ve kapasitede hizmet sunacağız. Sağlıklı rekabetin en büyük kazananı ise Türkiye ekonomisi ve halkımız olacak. Türkiye’de yeni dönem mobil dünyanın öncülüğünü üstleneceğiz” dedi.
Rami Aslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mobilde oyun asıl şimdi başlıyor. 4.5G ile mobilde başlayan bu yeni dönemin öncüsü, yol göstericisi biz olacağız. Bu değişimin Türkiye için yaratacağı güçlü ekonomik değerde, pay sahibi olmak ayrıca gurur verici. 2005 yılından bu yana yaptığımız, yılsonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç, toplam 20 milyar lirayı bulacak olan ve büyük bölümü fiber altyapıya dönük yatırımlarımız, 4.5G ile başlayacak yeni dönemde de fark yaratan en büyük gücümüz olacak.
Altyapımız sadece bugünün değil, önümüzdeki on yılların teknolojik gelişmelerine uyum sağlayacak hız, kapasite ve yaygınlığa sahip. Türk Telekom Grubu olarak dünyanın en hızlı fiber altyapısını kurduk, 81 ildeki bu gücümüzle şimdi de Türkiye’nin en iyi 4.5G mobil şebekesini kurmayı hedefliyoruz. Abone başına düşen en yüksek MHz’ye biz sahip olduk. Bu sayede Türkiye’de en yüksek hızı ve kapasiteyi Avea müşterileri deneyimleyecek. Avea aboneleri bu ayrıcalıktan en üst düzeyde faydalanırken; entegre yapımızla da müşterilerin hız ve kapasite ihtiyacını, hem sabit hem de mobilde tek noktadan karşılayan yegane adres olmaya devam edeceğiz.”
Öğüt : 4.5G için Global Birikimini Türkiye’ye Getirmeye Hazır
Vodafone açıklamasında, tüm dünyada birim fiyatı en yüksek bant olan, 4G ve üstü teknolojiler için en yaygın kullanılan ve yüksek coğrafi kapsama ihtiyacına cevap veren önemli bir bant olarak tanımladığı 800 MHız’de en etkin bant olan A1’i almaktan memnun olduğunu açıklarken, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Bugün heyecanla beklediğimiz bu ihalenin yapılmasından mutluluk duyduk. Türkiye, dünya çapında rekabetçi bir ülke olma hedeflerine ulaşma yolunda bir kalkınma atılımı yapmıştır. Vodafone Grubu olarak dünyada 5 kıta ve 12 ülkede kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Advanced hizmeti veren bir operatör olarak tüketicinin ihtiyacını biliyoruz. Buna uygun olarak, ihtiyacımız olan frekansları rasyonel bir fiyat/fayda oranı ile aldık. Bu sayede, elimizdeki bantları birleştirerek çoklu taşıyıcı ile yüksek hızlara ulaşma teknolojisiyle (Carrier Aggregation) tüketicilerimize mobil internetin en hızlı teknolojisi olan 4.5G hizmetini ilk günden vermeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bu ihale ile kazanan Türkiye ve Vodafone’lular olmuştur. Ülkemize bugün itibariyle yaklaşık 17 milyar TL yatırım yapan ve dünyada 4G’nin lideri, 5G’nin öncü şirketlerinden biri olarak 4,5G’yi ilk günden Türkiye’nin her köşesinde müşterilerimize en iyi şekilde sunacağız.
Vodafone olarak, ülkemizin Dijital Dönüşüm hedeflerine ulaşması yönünde vargücümüzle çalışmaya ve yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 4.5G uyumlu olan altyapımızda 4.5G yetkilendirme çerçevemiz doğrultusunda hazırlıklarımıza son şeklini vereceğiz ve 1 Nisan 2016 itibariyle abonelerimize en kaliteli hizmeti sunacağız.”



Kaynak : 