Wall Street Journal’in verdiği habere göre, ABD istihbarat kurumlarına analiz sağlayan Dataminr firmasının tweetlere erişimi Twitter tarafından bloklandı. Amerikan istihbaratından bir yetkili ise Twitter’ın Amerikan istihbarat örgütleri ile çok yakın gözükmekten ötürü rahatsız olduğunu söyledi.
Dataminr’ın engellenmesinin neden bu kadar önemli olduğuna sorarsanız; Twitter üzerinde şimdilerde günlük 500 milyon tweet atıldığı düşünülürse, en büyük kurumların –yani devlet kurumlarının– bile bu kadar veriyi analiz etmesi hayli zorlaştı. Bunun için ayrıştırıcı olayların kullanıldığı belirtiliyor. Örneğin bir terör saldırısı olduğunda, insanların temel konulardaki duyguları daha iyi anlaşılabiliyormuş. Ama sonuçta tüm bu analizleri birilerinin hazırlaması gerekiyor. İşte Dataminr şirketi bir arayüz üzerinden bu tür analizler yapıyordu.
Twitter firmasının kendi verilerini sunduğu arayüzleri (API) ve gözüken verileri yakından takip ettiği belirtiliyor. Dataminr ise güncel ve geçmiş tweetlerin tamamına ve gerçek zamanlı olarak ulaşabilen tek servismiş. Üstelik Twitter bu firmanın % 5 hissesine de sahip.
Dataminr ise servisinin sadece İstihbarat örgütleri değil, yanısıra finanstan, güvenliğe ya da kriz yönetimine kadar çeşitli özel firmalar tarafından da kullanıldığını söyledi. Örnek olarak da, Brüksel saldırısını müşterilerine normal haber kanallarından 10 dakika önce verdiğini belirtiyor.
Twitter bu açıdan önemli bir kaynak. Olayların anında duyurulmasını sağlıyor. Bu insanlar için olduğu kadar, şirketler ya da devletler açısından da önemli. Amerikan devletinin Twitter’dan talepleri 2015 yılında, bir önceki yıla nazaran % 65 artmış.
Twitter Neden Dataminr’e Engelleme Yaptı?
Twitter’ın yaklaşımının arkasında, kullanıcı tabanının büyümüyor olması var[1]. İstihbarat örgütlerinin ve devletlerin bu tür sosyal medya sitelerinden istedikleri kadar bilgi alabildikleri düşüncesi, bir çok kullanıcıyı Twitter’da sessiz kalmaya ya da sonra kullanmamaya itebiliyor.
Daha önce de defalarca yazmıştık; sosyal medyanın en önemli varlığı (asset) kullanıcılarıdır. Bu nedenle bir sosyal medya şirketinin öncelik vermesi gereken kitle de kullanıcılardır. Bu nedenle hükümetlerle yakın gözükmesi rahatsız edici bir durum olarak değerlendiriliyor.
Gerçi, bütün görüntülerin arkasında neler olduğu da tam anlaşılabilir mi? Örneğin Fortinet ya da Juniper, kendi cihazlarında çıkan “arka kapı” olayları için “bilmiyoruz”, “araştıracağız” vsvs derken, pek çok kişi aslında bildikleri ve bunun hükümetler için bırakılmış arka kapılar olduğu düşüncesindeler.
Son Apple olayında da, neler olduğunu anlayabildiniz mi? Yani ön planda “yok yapmayız” derken, acaba arka planda neler oluyor?
Dolayısıyla, yukarıda bir istihbarat yetkilisinin söylediği gibi, Twitter’ın bu hareketi yapmasının nedeni kullanıcılarına bir mesaj vermek olarak yorumlanabilir.
[1] Twitter’ın Sorunu Var; Büyümüyor




Kaynak : 