2 Şubat’ta ziyaretçilere açılan GİST Fuarı çerçevesinde dijital oyun meraklıları ile çevre birimleri üreticileri bir araya geldi. Fuar kapsamında B2B paneller düzenleniyor ve konuşmacılar ağırlıklı olarak proje süreçlerini, ar-ge mentalitelerini ve pazarlama anlayışlarını anlatıyorlar. GİST, aslında Türkiye’nin teknoloji üretimini ve teknolojiye bakış açısının da bir aynası. Oyun geliştiriciliği açısından global olarak çalışan firmalar, oyun geliştiriciliğini büyük bir oranda dijital tabanla yürütüyorlar.
Türkiye’de ise tamamen geleneksel yöntemlerle, çeşitli pazarlama departmanlarının becerisine ve bireysel olarak geliştiricinin veya pazarlamacının oyun yeteneğine ve bakış açısına bağlı. Yabancı oyun geliştiriciler (özellikle Çin) oyunun geliştirme sürecini 2-3 yıla çıkarmış. Düzenlenen paneller yoğun olarak yazılım ve ar-ge olarak değil pazarlama ve satış odaklı yürüdü. Türkiye’de piyasaya sürülecek herhangi bir mobil oyunun geliştirilme süreci 6 ile 1 yıl arasında değişiyor, pazarlama süreci ve diğer PR çalışmaları dahil, firmalar veya geliştiriciler Türkiye piyasasına oyunlarını sunuyorlar.
Özellikle Çin mobil oyun üreticileri çalışma süreçlerini çeşitli ekosistemlerine ayırmışlar;
- Oyunun gelişme süreci çeşitli etkenler nedeniyle 2-3 yıla kadar esnetiliyor. Eğer çevrimiçi-multiplayer odaklı bir oyun sözkonusu ise 3 seneye kadar esneyebilen bir süreçten bahsedildi.
- Diğer geliştiricilerle beyin fırtınası: Buna ek olarak, NVIDIA’nın yetkilileri de oyun geliştiriciliğinin mevcut şartlarla asla ‘standalone’ yürütülmeyeceğini, oyun sektörünün çevresinde bulunan bazı component’lerden yardım alınmasının şart olduğuna inandıklarını söylediler.
Örneğin, mobil platformlar için geliştirilecek bir RPG oyun için ortalama 1,5 yıllık geliştirme süreci işlerken masaüstü RPG oyunlarının geliştiricileri ile birlikte, oyuncunun hassasiyetlerini ölçme ve değerlendirme konusunda beyin fırtınası yürütebiliyorlar.
- Pazarlama stratejileri insan gücüyle değil dijital verilerle belirleniyor: Burada, ayrı bir mühendislik süreci olan veri madenciliği ile elde edilen bilgiler, pazarlama ve PR stratejilerini belirliyor. Üreticiler, kullanıcıların indirdiği oyunların ayrıca veri topladığını belirtirken, oyun oynama sürecinde kullanıcılardan yasal olarak bilgi toplandığını ve bu verilerin pazarlama ve ARGE departmanlarınca değerlendirildiğini belirttiler.
Son olarak Türkiye’deki oyun firmalarının en büyük şansı, Türkiye’deki oyuncuların oyun bilgisi açısından oldukça bilgili olmaları. Açıkçası, Türkiye’deki mobil ve masaüstü oyuncuların hem teknik hem beklenti açısından oldukça tepe seviyede olduğunu hem yabancı oyun geliştiricileri hem Türk oyun geliştiricileri kabullenmiş durumda.



Kaynak : 