WBAF’den yapılan açıklamaya göre, Dünya Melek Yatırım Forumu’nda, dünyada 50 milyar dolar işlem hacmiyle girişimcileri fonlayan melek yatırımcıların başkanları ve önde gelenleri 12 Şubat Pazar gününden itibaren 3 gün süreyle İstanbul’da buluşacak. Londra Borsası’nın ana sponsorluğunu üstlendiği bu yılki forumda, yaklaşık 75 ülkeden yüzlerce melek yatırımcı bir araya gelecek. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF) resmi partneri konumunda bulunuyor.
Merkezi Washington’da bulunan Global Melek Yatırım Ticaret Örgütü (GBAN), merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), merkezi Lagos’ta bulunan Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), merkezi Dubai’de bulunan Ortadoğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün (MBAN) yanı sıra merkezi Viyana’da bulunan Birleşmiş Milletler Gelişim Organizasyonu’nun (UNIDO) Girişimciliği Geliştirme Bölümü de forumun destekçileri arasında bulunuyor. Forumun ev sahipliğini ise Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) [2] yapıyor.
13 şubatta Dünya Melek Yatırım Forumu’nun önemli iki raporu açıklanacak. Güney Doğu Avrupa Melek Yatırım Ekosistemi Raporu ve Türkiye raporunun açıklanması ile çok önemli istatistiki veriler ve güncel bilgiler forum katılımcılarıyla paylaşılacak.
Forumun önemli bir etkinliği de, startuplar için yeni bir teorinin açıklanıyor olması. Sheffield Üniversitesi’ndeki bir grup bilim adamının yaptığı araştırmalarla geliştirilen ve girişimcilerin sıfırdan iş kurabilmelerini inceleyen ve atacakları her adımda başarıyı garantileyebilecekleri bu methodoloji bilimsel bir anlam taşıyor ve girişimciler ile yatırımcılara riski düşürücü methodları verebiliyor.
60 ülkeden 100’ün üzerinde konuşmacının yer alacağı forumda, konuşmacılar arasında dünyanın en önemli melek yatırımcılarının yanı sıra politikacılar, sivil toplum kuruluşu liderleri, bankacılar, borsa başkanları, teknopark CEO’ları, uluslararası akademisyenler ve pek çok bakan da bulunuyor.Forumda, kurumsal yatırım sermayesi ile melek yatırımcıların start-up aşamasından itibaren nasıl daha fazla buluşturulabileceği tartışılacak.
Bu yılki forumu, girişimciler ve melek yatırımcılar için daha da değerli kılan unsur ise Körfez ülkelerinden yoğun bir yatırım delegasyonunun katılımı olacak. Özellikle Bahreyn, Dubai ve Katar’dan gelen yatırım delegasyonlarına önemli isimler başkanlık ediyor. Bu da İstanbul’un, hem Avrupa hem Afrika hem de Asya üçgeninde erken aşama yatırım ekosistemindeki önemini bir kat daha artırıyor.
Forumda, İngiltere Başbakanı’nın FinTech Özel Temsilcisi Alastair Lukies ve Türk Telekom’un Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany de konuşma yapacak. Lukies, FinTech sektörüne yatırım yapacak melek yatırımcıları gelecek 25 yıl içinde nelerin beklediğini anlatacak. Paul Doany ise hem kişisel melek yatırımcılık tecrübesi hem de Türk Telekom’daki kurumsal yatırım tecrübesini birleştirerek start-up-melek yatırımcı-kurumsal yatırımcı üçlüsüyle iş birliği yaptıkları takdirde nasıl daha fazla exit üretebileceklerinin yol haritasını verecek.
Oturumlarda Türkiye’yi TYDTA Başkanı Arda Ermut, İTÜ Arı Teknokent’in Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Çolpan, TEB Özel Bankacılık Grup Koordinatörü Banu Taşkın, Bankalararası Kart Mekezi’nin (BKM) desteklediği Fintech İstanbul Kurucularından Prof. Dr. Selim Yazıcı, Samsung Genel Müdür Yardımcısı Tansu Yeğen, Intel Kurumsal İletişim Grup Direktörü Ferruh Gürtaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk ve Sermaye Piyasaları Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç’un da aralarında bulunduğu güçlü bir ekip temsil edecek.
Forumda, “İstanbul Anlaşmaları” adı altında, London Stock Exchange Group (LSEG), EBAN, ABAN, MBAN, Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi (ICC), İstanbul’da Dünya Melek Yatırım Forumu ile çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalayacak.
Çok sayıda melek yatırımcının bir araya geldiği bir ortamda yatırım arayan girişimciler için de iyi bir imkan bulunuyor. Bu yıl Fintech alanında yatırım arayan 10 ayrı start-up ve 10 ayrı scale-up, Dünya Melek Yatırım Forumu’nun uluslararası yatırımcılarının karşısına çıkarak kurdukları işleri daha da büyütmek için yatırım arayacak.
Forumda uluslararası ve dünyaca tanınmış yatırımcılardan oluşan bir jüri, 2016 yılının en başarılı melek yatırımcılarını, melek yatırım ağlarını ve melek yatırımcılara destek verenleri seçecek.
[2] TBAA



Kaynak : 