Adı “İnsansız Hava Aracı” ama gitgide insanlı hale geliyor galiba. Önce Dubai’deki taksi hizmeti, şimdilerde gösteri amaçlı da olsa, bir topu taşımakta kullanılan drone.
İnsansız hava araçları hayatımıza 2000’li yıllardan sonra askeri amaçlı olarak girdiler. Ama kısa sürede, başka amaçlarla kullanımının arttığını görüyoruz. Örneğin fotoğraf ya da film çekmek, çevre-ekolojik durum analizi, arazi-boru hatları kontrolü, afet durumunda yardım iletmek, hatta satın alınan ürünlerin teslimatı.
Ama komik olan şu; insansız hava araçları artık gitgide insan taşır hale de geliyor gibi. Bunun bir örneğini temmuz ayında Dubai’de operasyona başlayacağı belirtilen drone-taksi ile gördük. Belli bir rota üzerinde 1 kişiyi drone ile taşımak [1] ilginç bir fikir derken, Portekiz Kupasında maçın açılışını yapacak olan hakeme topu, örümceğe benzer bir drone üzerinde uçan bir adam getirdi.
Zaman zaman bilim-kurgu kullanan filmlerden çıkmış cihazların esin verdiğine dair dökümanter filmler izliyoruz. Geleceğe Dönüş filmlerindeki cihazlar da bu kapsama giriyor. Ama şimdiye kadar tatmin edici bir uçan kaykay göremedikti.
1980’li yılların artık “kült” hale gelmiş filmlerinden birisi “Geleceğe Dönüş (Back to Future) idi. Bu filmde geleceğe dair bazı cihazlar yer alıyordu. Bunlardan en çok ilgi çekenlerden birisi “uçan kaykay” idi. Şimdi bu Portekiz kupasındaki hakeme top taşıyan adamı gördüğümüzde, aklımıza bu uçan kaykay geldi. Ne kadar benzediğine siz karar verin..
[1] Temmuz 2017’de Yolcu Taşıyan Drone’lar Dubai’de Servis Vermeye Başlıyor



Kaynak : 