Haberlere göre Outlook 11 ekim başlarında beta olarak çıkarıldı. Bu sürümde HTML e-mail’e farklı bir yaklaşım görülüyor. Outlook’un default modunda, mail açıldığında HTML’i izleme panelinde göstermek yerine dış sunucudan gösterecek.
Bu özellik sayesinde, spam yapanların web adresini onaylamak için kullandıkları en popüler yöntem engellenmiş olacak. Ancak Microsoft bunu yaparken, e-mail pazarlayanların başına dert açacak. Bu mailleri çoğu okuyucu izleme panelinde takip ettiği için, maillerin izlenme oranı düşüyor olacak. Outlook kullanıcıları ayarlarını, güvenlik bölümünden değiştirebilirler ama default olarakl, izleme panelinde gördükleri sayfa “açılmış” şeklinde raporlanamayacak.
Bluestreak isimli online pazarlama firmasının kurucusu ve direktörü olan Eric Picard; “Sanırım en büyük sorun, tam şu sıralarda e-mail pazarlama işi, online raklamcılığın geliştiği yolu izleyerek gelişiyor ve sonuçları aynı şekilde analiz ediyoruz. Bu analizde de en çok baktığımız şey açılma oranlarının izlenme kabiliyeti” diyor.
Herkesin kullandığı bir program olan Microsoft Office suite’in parçası olarak Outlook şu anda en popüler e-mail programı. Mayıs ayında Microsoft Office XP’nin ilk yılında 60 milyon kullanıcıya ulaştığını raporladı. Microsoft yetkilileri şirketin şirketin Outlook 11 planlarını açıklamayı reddettiler.
Jupiter Reserach’ten analist Jared Blank, izleme panelinin kaldırılmasının reklamcılara yarayacağı görüşünde; “Sanırım, outlook nedeniyle açılma oranları daha yüksek gözüküyor. Bu nedenle yeni gelişme daha iyi diye düşünüyorum” diyor.
Ödemeli araştırmalarla birlikte e-mail hala online reklam endüstrisinin en verimli aracı olarak gözüküyor. Jupiter Research, e-mail pazarlama sektörünün 2002 yılında 1.4 milyar $’dan, 2007’de 8.3 milyar $’a ulşacağını tahmin ediyor.
Ancak, hedeflenmiş e-mail pazarının gelişmesi, istenmeyen e-mail mesajların da sayısında patlama meydana getirdi. Jupiter 2007 yılında ortalama bir e-mail kullanıcısına 4000 spam ulaşacağını tahmin ediyor.
Bu arada artan spam sayısı firmaların da önlem almasına yol açtı. Mesela Microsoft, eylül ayında Hotmail’in spamden korunması için Brightmail ile anlaşma imzaladı.
Doubleclick e,mail ürün direktörü Gary Black’e göre, açılma oranları hala bir e-mail kampanyasının başarısını değerlendirmede en önemli ölçü. Ancak reklamverenler başka bir takım ölçülere de değer vermeye başladılar. Mesela mesaj gönderme sayısı, tıklama oranı ve yapılan alımlar.
Black izleme panelinin ortadan kaldırılmasının daha kötü bir probleme daha yol açabileceğini söylüyor; “Bu teknik kişilere text mi HTML mi mesaj göndereceğinize karar vermenize de yardımcı oluyor. HTML okuduklarını biliyorsanız, onu gönderiyorsunuz. Halbuki izleme paneli kaldırılırsa, karşı taraf görebiliyor bile olsa text mesajlar gönderilecek” diyor.
HTML e-mail gittikçe daha önemli hale geliyor. Çünkü okunma oranı, Black’e göre % 2-3 daha iyi. Jupiter Research, gelecek yıl HTML ve rich media e-mail pazarlamanın text mesajları geçeceğini tahmin ediyor. 2007 yılında ise, toplam e-mail pazarlamanın % 59’u HTML ve % 15’i rich media olacak gözüküyor.



Kaynak : 