web analytics
Salı, Haziran 23, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa ARAŞTIRMA

On line Alışverişte Yurtdışı Tercih Ediliyor

Yılbaşı ve Şeker Bayramı nedeniyle Cuma gününden itibaren ülke genelinde başlayacak olan 10 günlük tatil öncesinde hediyelik eşyada e-ticaretin yüzde 3 – 15 oranları arasında artış gösterdiği belirtiliyor.

Gülden Tozkoparan-Gülden Tozkoparan
18 Aralık 2000
-ARAŞTIRMA, Uzay ve Uydu Sistemleri
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Yılbaşı arefesinde online ticarette dünyada büyük bir hareket yaşanırken, Türkiye’de bu eğilimden nasibini çok düşük bir oranla da olsa aldı. Yılbaşı ve Şeker Bayramı nedeniyle Cuma gününden itibaren ülke genelinde başlayacak olan 10 günlük tatil öncesinde hediyelik eşyada e-ticaretin yüzde 3 – 15 oranları arasında artış gösterdiği belirtiliyor. Bu artış da özellikle yurtiçinden değil, yurtdışındaki alışveriş sitelerinden yapılıyor.

Global ekspres dağıtımın şirketi TNT’nin verdiği bilgiye göre, yurtdışı online alışveriş trafiğinde daha fazla bir artış sözkonusu. TNT Genel Müdürü Turgut Yıldız, Noel arefesinde dünyada görülen dikkat çekici e- ticaret artışını Türkiye’de göremediklerini belirterek şu bilgiyi verdi:

“Türkiye’de hala online alışveriş alışkanlığı yerleşmedi. İnternet kullanım oranının düşüklüğü ve kredi kartı kullanımında güvensizlik duygusu, online ticaretteki sorunların başında geliyor. Buna rağmen, yurtdışından Türkiye’ye internet üzerinden hediye gönderenler ile yurtdışından ürün seçenlerin sayısında bir önceki aya göre artış var.

Türkiye içindeki e – ticaret sitelerinden alışveriş yapanların sayısında ise açıkca bir değişiklik göremiyoruz. Ülkemizdeki alışveriş sitelerinin sayısı çok az ve satışa sundukları ürünler de çok sınırlı. Ayrıca fiyatları da tüketicileri internet üzerinden alışverişe yönlendirecek kadar düşük değil. Bu nedenler de Türkiye’deki online ticareti, yılbaşı öncesi olsa bile dünyadaki gibi canlandıramıyor.”

Ekspres dağıtımda, uluslararası gönderi ve lojistik alanlarında uzmanlaşmış bir şirket olan TNT, dünya çapında 969 deposu, 17,215 taşıt filosu, 43 uçağı, 85 uluslararası gönderi dağıtım merkezi ile haftalık 2,1 milyon gönderi kapasitesine sahiptir.

Öte yandan, Noel öncesi dünya online ticaretindeki artış şu avantajlardan dolayı tercih ediliyor:

·Fiyatlar internetteki alışveriş sitelerinde daha düşük.

·Ünlü markalara internet üzerinden daha kolay ulaşılıyor.

·Tüketiciler, indirimli veya kampanyalı ürünler hakkında daha kolay bilgiler edinebiliyorlar.

·Noel öncesi büyük alışveriş kalabalığına girmeden internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar.

·60 yaş üstü, evlerinden alışveriş yapmayı daha cazip buluyorlar.

·Çalışan kesim, zamanını geleneksel mağazalarda harcamak istemiyor.

·Alışveriş ve Değerlendirme Şirketi olan BizRate’nin açıklamasına göre, Noel öncesi online alışveriş dünyada günde 200 milyon dolara ulaşarak geçen yılın aynı dönemine gore yüzde 53 artış gösterdi.

Deppo: Yılbaşı e-Ticareti Patlattı!..

Yurdışında online ticarette yılbaşı canlılığı yaşanırken, Türkiye’de bazı e-ticaret sitelerinde satışlar patladı. E-parekende alanında faaliyet gösteren Deppo’nun Genel Müdürü Esra Talu, yılbaşı ve Şeker Bayramı nedeniyle online satışlarının yüzde 100 artış gösterdiğini söyledi. Sitesinde, 125 firma, 400 marka ve 20 bin ürün çeşidi bulunduran Deppo.com, Türkiye’nin Amazon’u olmayı hedefliyor.

Deppo Genel Müdürü Esra Talu, 2000 yılında Türkiye’de toplam 10 milyon dolarlık bir e-ticaret işlemi gerçekleştiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“E-ticaret Türkiye’de daha yeni gelişiyor. Özellikle bizim gibi online ticaret merkezi veya e-parekende satış yapan sitelerin sayısı çok az. Bu nedenle yılbaşında özel promosyonlar, indirimler ile geniş kitlelere ulaşmayı hedefledik. ISP’ler ve bankalar ile işbirliğine gittik. Yılbaşında satışları artırmak için çeşitli cazibeler sunduk. Sonucunda satışlarımız yüzde 100 artış gösterdi. 7 ay önce faaliyete geçtik ve bu yılki hedefimiz, günlük 20 sipariş almaktı. Yılbaşı siparişleri ile birlikte bu rakkam 40’a çıktı.

Yılbaşı nedeniyle Amazom.com’da saniyede 6 sipariş alınıyor. Bizim için bu müthiş bir rakkam. Türkiye’de 2.5 milyon internet kullanıcısı var. Ama, 5 yıl sonra internet kullanıcıları 20-30 milyona ulaşacak. Bu durumda bizim de satışlarımız artacak. Şu an online ticaret yapan 5 – 10 site var.

Yılbaşı nedeniyle Türk.net ile bir anlaşma yaptık. Onların sitesinden bize link ile gelenlere özel indirimler sunuyoruz. Oradan önemli bir miktarda trafik aldık. Porttakal.com ile bir çalışmamız oldu. Deppo’nun ürünlerini sergilediler. Böylece trafik arttı. Ciromuz ayda 50 bin dolar ama, ilk yıl fazla bir ciro beklentimiz yok. Amacımız, ismimizi tanıtmak ve e-parekende alanında önemli bir yer edinmek.”

Online Alışverişçi Hücumu!

Nielsen – Net Ratings’in son rakamlarına göre, 1999 yılı online alışveriş müşterilerinde % 40’lık bir artış görülürken, bu rakam bu yıl % 53’lere fırladı. Bu yeni rakam da Noel zamanı için yeni bir rekor.

Online değerlendirme firmasının , Noel E- Ticaret Indexi ( Holiday E- Commerce Index) ine göre aralık ayının ikinci haftasında, ev ve işten yapılan web alışverişi 7 kategoride bir önceki haftaya göre % 10, bu seneki Noel alışveriş sezonunun başlangıcına göre de % 78 artış gösterdi.

Karşılaştırmalı Alışveriş ve Değerlendirme Şirketi olan BizRate’in açıklamasına göre de Online alışveriş şu anda en parlak döneminde. 11 Aralık Pazartesi günü Online Alışveriş tarihinde satışların 200 milyon dolar bariyerini geçtiği ilk gün. BizRate.com’un online perakendeci rakamlarına göre 13 Aralık 1999 günü ise geçtiğimiz yılın online Noel alışverişi sezonunun 177.87 milyon dolar’lık satış hacmi ile zirveye ulaştığı gün.

BizRate.com’un tahminlerine göre bu haftanın ilk üç gününün ( pazartesi, salı ve çarşamba) ciroları 600 milyon dolar civarında olacak.

NetRatings’in e – ticaret yönetim kurulu başkanı Sean Kaldor’ın açıklamasına göre: ” Online noel alışverişi bu yıl biraz geç başladı fakat güçlü ve istikrarlı bir hızla gelişti.”

“Geçtiğimiz 5 haftada, Noel alışverişi geçen yılın rakamlarını geçti ve trendin bize gösterdiğine göre önümüzde en azından bir haftalık daha büyüme potansiyeli var.”

BizRate Noel alışverişçilerinin 11 Aralık 2000’in haftasında 1 milyar 21 milyon dolarlık alışveriş yapacağını tahmin ediyor.

BizRate.com’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Chuck Davis, alışverişçilerin bu sene daha temkinli olduklarını, genel olarak zamanında teslimatı garantilemek için daha erken sipariş verdiklerini söyledi. Chuck Davis sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda artık top e- perakandecilerin elinde. Bu hafta online alışveriş hücumu ile gelen siparişleri başarıyla ele alıp müşteri beklentilerini yerine getirmeliler.

Bu sene alışverişçiler için bir ilgi kaynağı olan noktada bilinmiş isimlerin ve sanal olmayan dünyada faaliyet gösteren perakendecilerin sanal ortamda alışveris siteleri açmaya başlaması oldu, NetRatings’e göre. Bu tarz perakendeciler sezon başından beri % 103 büyürken diğerleri % 77 büyüdü.

“Gerçek perakendeciler oluşturdukları geniş müşteri portföyleri ve oldukça büyük promosyon – reklam bütçeleri ile milyonlarca alışverişçiyi online alışverişe teşvik ediyorlar. ” diyor Kaldor. Ve şöyle devam ediyor: “E ticarete geç girmelerine rağmen, bu sitelerde kendi paylarına düşen ziyaretçi ve dolarları alıyorlar.”

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Gülden Tozkoparan

Gülden Tozkoparan

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • St. Petersburg Forumu, Rusya’nın Yeni Teknoloji Stratejisinin Sinyallerini Veriyor: Nadir Toprak Elementleri, Yapay Zeka, Yarı İletkenler ve Teknolojik Egemenlik
  • Türkiye Yapay Zeka Stratejisinde Yeni Dönem: Dijital Egemenlik Merkeze Yerleşti, Peki Bu Yeterli mi?
  • Teknoloji Girişimlerini İlgilendiren Yeni Düzenlemeler Yürürlükte
  • Washington Yapay Zekada Yavaşlatma Yerine Hızlanmayı Seçti: Yeni ABD Yapay Zeka Doktrini ve Riskleri
  • Dijital Dönüşüm ve Gazeteciliğin Küresel Krizi

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.