Avustralya’nın Queensland Üniversitesi, 3.25 milyon USD’lik yatırım yaparak kurduğu güçlü SGI Superbilgisayar teknolojisi ile Avustralya’nın yerküre bilimi ve depreme yönelik araştırmalarına ilişkin başlangıç verilerini oluşturuyor. Queensland Eyalet Yönetimi tarafından Avustralya Yerbilimi Hesaplama Simülasyon Sistemi (ACcESS) için finanse edilen superbilgisayar donanım sistemi, deprem mekanizmasına yönelik doğal ve çevresel kaynakların ve faktörlerin analizini yürütmekte.
208 adet Intel Itanium 2 işlemcili SGI’ın yeni Altix 3000 super bilgisayarı, ACcESS için paralel olmayan ve daha önceden sahip olunan araştırma verilerine oranla çok daha fazla verinin dünya standartlarında ölçümlenebilmesini sağlamakta.
Sistem, tam kurulumu gerçekleştirildiğinde, Avustralya’nın en güçlü ölçümleme bilgisayarı olacak. Sistem ayrıca SGI tarafından yeni piyasaya sunulan Onyx4 UltimateVision grafik sistemi eklenerek görsel açıdan daha da gelişmiş özelliklere sahip olacak.
İleri seviyede jeofiziksel araştırmalar için dizayn edilen merkez sayesinde ACcESS, yerkürenin hareketlerini tahmin edebilme ve olası depremler için kritik bilgiler edinebilme konusunda metodolojiler geliştirecek..
Yerkabuğunu jeolojik olarak incelemek ve yer kabuğu temelli araştırmalar yapmak için kurulan ACcESS’in çalışmaları, kurulan SGI superbilgisayar ve görüntüleme sistemleri sayesinde daha geniş boyutlara taşınacak. Ayrıca gerçekleştirilecek kurulum, ACcESS’in ihtiyaç duyacağı ölçümleme ve yüksek bantgenişliği kapasitelerini sağlayacak..
Queensland Üniversitesi Yerbilimi Grubu Yerküre Ölçüm Merkezi Direktörü Peter Mora yeri uygulama ile ilgili olarak;
“Bilgi teknolojileri ve yerbilimi temelli uygulamalar sayesinde ACcESS’in yerküre ve deprem ile ilgili karmaşık çalışmalarına yeni aşamalar eklenmiş olacak. Bu gelişmeler sayesinde Avustralya, yerbilimi ve deprem araştırmaları konusunda sağlayacağı sosyal ve ekonomik faydalar açısından ön sıralardaki yerini alacak. Kurulacak yeni SGI sistemi bize araştırma planlarının yürütülmesinde ölçümleme performansı ve yüksek ölçekleme sağlayacak” dedi.
SGI’ın eşsiz NUMAflex ölçekleme mimarisi üzerinde inşa edilen yeni Altix 3000 sistemi, Linux işletim sistemi üzerinde çalışır ve Intel’in en gelişmiş Itanium 2 işlemcisini destekler. Bu sistem 208 GB ana bellek ve Intel Itaniumlu 2 CPU’dan oluşur.
SGI’ın Yönetim Direktörü Bill Trestrail gerçekleştirilen kurulum projesi ile ilgili olarak;
“Yerküre bilimi ve deprem çalışmaları Avustralya’nın Gayri Safi Hasılası açısından büyük rol oynamakta. Yerel ekonominin ve ekonomiyi etkileyen çevresel faktörlerin devamlılığını sağlamak açısından sürekli yürütülen araştırma faaliyetleri büyük öneme sahip. Avustralya adına bu derece yüksek öneme sahip bir araştırma merkezinde SGI olarak varlığımızı sürdürmek bizi gururlandırıyor”
dedi. SGI’ın uluslararası boyutta üniversiteler ve araştırma laboratuvarları ile beraber yürüttüğü araştırma çalışmalarının detaylarına www.sgi.com/go/research adresinden ulaşabilirsiniz.
DATATAK BILGİ SİSTEMLERİ HAKKINDA…
www.data-tek.com.tr
Kurumsal bilgi teknolojileri pazarında iş sürekliliği ve veri güvenliği alanında faaliyet göstermek üzere 2000 yılında kurulan Datatek Bilgi Sistemleri, Türkiye’de bu alana odaklanarak hizmet veren tek firma konumundadır. Veri yedekleme, kurtarma,konsolidasyonu, depolama, arşivleme ve felaket yedeklemesi alanında yazılım, donanım ve ağ hizmetleri konularında entegre çözümler sunan Datatek, kendi alanında Avrupa’nın ve Dünyanın önde gelen firmaları ile iş ortaklığı yapmaktadır.



Kaynak : 