ICANN’in “Adlar Konseyi”ne Ticari olmayan internet kullanıcılarını temsilen katılan Harold Feld, ICANN’in dikkatini çekmenin en iyi yolunun ABD sunucularının yönetimi için açık bir müzayede düzenlenmesi olacağını söyledi. Feld; “ICANN’in Amerikalılar ve dünyanın diğer internet kullanıcılarına iyi servis vermesi için domain isimlerin yönetimi konusunda birileri ile rekabete girmesi lazım. ICANN, internet toplumuna karşı çok sorumsuzca davranıyor. Eğer birilerinin kendi yerlerini alabileceğini düşünürlerse değişirler” diye konuştu.
Bu hareket nasıl gelişti? ABD Ticaret Bakanlığı ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ile 1998 yılında .com, .net ve .org şeklindeki dünyanın en popüler domain uzantılarını yöneten ABD ana sunucularının yönetimi için bir anlaşma imzaladı. ICANN’in en önemli sorumluluğu, ABD ana sunucularının güvenlik ve dengesini yönetmekti.
ICANN domain adların kayıtlarının nasıl yapılacağına dair kurallar üretmekten sorumludur. Ayrıca en üst düzeydeki yeni domain uzantılarını da üretirler.
Ticaret Bakanlığı ana sunucuyu ICANN’a hiç para almadan sadece bir anlaşma ile verdi (memorandum of understanding-MOU). Yani ICANN seçilmiş yönetim kurulu ile şeffa bir ortamda ana sunucuyu yöneteckti.
NTIA yöneticilerinden Nancy Victory’ye, 13 ayrı hukuk grubu tarafından yollanan mektupta 4 yıllık denemenin başarısızlıkla sonuçlandığı ve bir değişiklik yapılması gerektiği belirtiliyor. Yani ICANN imzaladığı anlaşmayı uygulamamakla suçlanıyor. Mektupta “4 yıl önce, Ticaret Bakanlığı kamu kaynaklarının özel kuruluşlar tarafından yönetilip yönetilmeyeceğini araştıran bir denemeyi yürürlülüğe koydu. İyi niyetli bir çalışmaydı ama 1998’te imzalanan yönetim anlaşmasının şeffaflık, açıklık, ölçülebilirlik gibi özelliklerini hedefleyen tüm gayretlere rağmen, ICANN’in Ticaret Bakanlığı tarafından verilen fonksiyonları taşıyamadığı konusunda genel bir görüş var” deniliyor.
Demokrat kongre ve Telekomünikasyon ve İnternet Altkomite üyesi Edward Markey (D-MA) “Kardinaller yeni papayı nasıl seçtikleri hakkında, ICANN’in uluslararası düzeyde neler yaptığını bildiklerimizden daha çok şey biliyoruz” dedi. Bu alt komite ICANN’in koyduğu kural ve kararları inceleyen kongre grubu oluyor.
ICANN direktörlerinin ne yaptıklarını bilip bilmedikleri büyük bir merak konusu çünkü hareketlerinin nedenleri açıklanmıyor. Başkan Stuart Lynn’a ICANN’in başarısızlıkları söylendi. O da operasyonların düzeltilmesi için reform kuralları uygulamaya başladı.
Mektupta bunun yeterli olamayabileceği belirtiliyor. Mektubu yazanlar, ICANN direktörlerinin Ticaret Bakanlığı ile yaptıkları anlaşmayı kaybedeceklerini hissetmedikleri sürece değişmeyeceklerine inandıklarını yazıyorlar.
Mektup Ticaret Bakanlığının bir yandan reformların başarılı olacağını umarken, bir yandan da başarısızlığa hazır olmasını öneriyor. Ticaret Bakanlığının Amerikalılar için planlı ve önceden düşünülmüş hareketler yapması ve bu çercevede ICANN’den daha iyi alternatifleri değerlendirmesi isteniyor.
Geçen hafta yapılan online bir oylamada, 148-54 şeklindeki sonuçla, Ticaret Bakanlığının ana sunucuları ihaleye çıkarması istendi. “Tam özelleşme ve DNS servislerinin uluslararası hale getirilmesi için açık rekabet şart. Bu denge, başarı, yarışma ve özgürlük getirecektir” dendi.
Mektubu imzalayan 13 grup şöyle ; the American Civil Liberties Union, Competitive Enterprise Institute, Computer Professionals for Social Responsibility, Consumer Federation of America, Consumer Project on Technology, Internet and Telecommunications Counsel Consumers Union, Syracuse University School of Information Studies, Domain Name Rights Coalition, Electronic Privacy Information Center, Electronic Frontier Foundation, New America Foundation, Public Knowledge and the United Church of Christ Office of Communication, Inc.



Kaynak : 