64-bit Windows 7 işletim sisteminde henüz yamanmamış olan bir açık, sistem çökmelerine zemin hazırlıyor. Söz konusu açık, x64 Windows 7 işletim sistemi versiyonundaki bir hafıza bozulması açığı ve bilgisayarlara kernel düzeyinde kötücül amaçlı kod bulaşmasına da sebep olabilmekte. Windows 7’nin 32 bit versiyonlarının ise bu açığı barındırmadığı ifade edilmekte.
Microsoft tarafından üretilen Windows, tüm dünyada en fazla kullanılan işletim sistemi. StatCounter’ın yayınladığı verilere göre 2011 Eylül ayında Windows XP işletim sistemini yakalayıp geride bırakan Windows 7 işletim sistemi şu anda %42,5 gibi bir kullanım seviyesine ulaşmış durumda. Ancak Windows işletim sistemi, aynı zamanda en fazla saldırıya maruz kalan ve içinde en fazla açık bulunan işletim sistemi olarak da göze çarpıyor.
Uzmanlara göre Windows’ta bu kadar çok açık keşfedilmesinin sebebi, son derece popüler olması ve saldırı yöntemlerinin bu sistem hedef alınarak yazılması. Yeni keşfedilen bir açık da, 64 bit Windows 7 işletim sisteminde çökmelere zemin hazırlıyor. İlk olarak 3 gün önce w3bd3vil adlı Twitter kullanıcısı tarafından rapor edilen bu açık, basit bir HTML komutundan yararlanmakta.
Söz konusu komut, Apple’ın web tarayıcısı Safari ile açıldığında işletim sisteminin kerneli hafızada haritalandırılmamış bir bölgede disk belleği hatasını tetikliyor. Bu durum ise bilgisayarın “mavi ekrana düşmesine” yol açmakta. Microsoft söz konusu açığı yamamak için çalışmalara başladığını duyurdu. Aşağıdaki videoda bu açıkla ilgili kısa bir gösterim bulmanız mümkün.
64 bit Windows 7 işletim sisteminin çökmesine yol açan HTML kodu, aslında fazlasıyla büyük bir yükseklik özelliği atanmış bir IFRAME etiketinden ibaret. Gerçi bu kodun çalışması için Safari tarayıcısında açılması gerekiyor ancak güvenlik uzmanlarına göre modern işletim sistemlerinde tarayıcıların sistemi çökertmesine olanak tanımak kabul edilemez bir durum. Söz konusu açıkla ilgili daha teknik verilere iseburayıtıklayarak ulaşabilirsiniz.