Mozilla Firefox 1.0 yayımı, 8 milyon download edildiği bildirien, daha önceki versiyonlardan çok büyük farklılıklar göstermiyor.
1.0 yayımı, FireFox tarayıcısının “tamamlandığını” dösteren bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor. FireFox’un –entegre pop-up bloklayıcı, tek bir pencerede birden fazla sayfa açmak özellikleri, RSS desteği (yani canli bookmark), entegre arama cetveli ve tarayıcının modüler sistemi–gibi ana özellikleri aynen devam ediyor.
FireFox tarayıcısı Microsoft’un Internet Explorer (IE)’dan daha güvenli olduğunu taahhüt ediyor ama FireFox’un da güvenlik sorunları var. Ekim ayında, aynı pencerede birden fazla sayfa açma özelliğinde bir açık bulundu. Bir güvenlik uzmanı da IE kodlamasının daha dengeli olduğunu açıkladı.
Yine de FireFox’a bir bütün olarak bakıldığında, yamanan bir kaç açığı ve gün geçtikçe artan performansı ile daha dengeli oldğu görülüyor.
Mozilla açık kaynak tarayıcısı, Netscape’in 1998’de kaynağını açması sonrası geliştirildi. Proje haziran 2003’de AOL’un Netscape bölümü tarafından geliştirilmeye başlanarak Mozilla Vakfı kuruldu.
Mozilla’nın yeni nesil tarayıcı geliştirmesi uzun ve ince bir yoldu. Proje bu kısa sürede 3 isim değiştirdi. Önce Phoenix’di, sonra FireBird oldu. Şubat ayında ise Firefox ismini aldı.
Ama FireFox’un henüz düşük bir pazar payı olmasına karşın, basının ilgisini çekmesi son aylarda Microsoft’un Internet Explorer’ın açıkları duyurularının artmasına karşı iddialı bir rakip olması nedeniyle gelişti.
Websidestory araştırma firmasının son rakamlarına göre Firefox penetrasyonu % 3 civarı. Mozilla Suite ve Netscape çeşitleri ile birlikte bakıldığında oran % 6 oluyor.
Mozilla Firefox 1.0, Linux, Windows ve Macintosh üzerinde çalışabiliyor. Bedava download edilebiliyor. Lisansı ise açık kaynak Mozilla halk lisansı oluyor.

Kaynak : 