Avrupa’da EncroChat markalı şifreli cep telefonlarının şifrelerini ele geçiren Alman, Hollandalı ve diğer Avrupa polisinin yaptıkları dinlemelerle başta uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ve kara para aklama olmak üzere çok sayıda suçluyu ve malzemeyi ele geçirdiğini daha önce çeşitli gelişmeleri ile yazmıştık. 6 yıl önce başlatılan ve 3 yıl önce açıklanan bu operasyonların ne kadar büyük olduğunu bugün Fransız, Hollandalı ve Avrupa Birliği savcıları bir basın toplantısı ile duyurdular.
Fransız ve Hollandalı savcılar, Fransa’nın kuzeyindeki Roubaix kasabasındaki sunucular aracılığıyla yaklaşık 60.000 suçlu arasındaki 115 milyondan fazla şifreli iletişime erişim sağlandığını açıkladı.
Avrupa Birliği polisi ve adli işbirliği teşkilatları Europol ve Eurojust yaptıkları açıklamada şöyle dediler :
“Şiddet içeren saldırıların, cinayet teşebbüslerinin, yolsuzluğun ve büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesine ve ayrıca organize suçlar hakkında geniş çaplı bilgi elde edilmesine yardımcı oldu”
Sonuç olarak, 197 “yüksek değerli hedef” dahil olmak üzere dünya çapında 6.558 şüpheli tutuklandı. Ele geçirilen uyuşturucu maddeler arasında 30,5 milyon hap, 103,5 metrik ton (114 ton) kokain, 163,4 metrik ton (180 ton) esrar ve 3,3 metrik ton (3,6 ton) eroin bulunmaktadır. Soruşturmalar ayrıca yaklaşık 740 milyon avro (809 milyon dolar) nakit paranın geri alınmasına ve 154 milyon avro (168 milyon dolar) değerindeki varlık veya banka hesaplarının dondurulmasına yol açtı.
EncroChat 1.000 € İlk Fiyat ve 6 Aylık 1.500 € abonelik ile satıldı
EncroChat, dünya çapında 1.000 Euro fiyatla telefon sattı ve altı ayda bir 1.500 Euro küresel kapsama sahip abonelikler sundu. Cihazlar tam bir anonimlik sunacak şekilde pazarlandı ve izlenemez olduğu ve bir kullanıcı tutuklanırsa silinmesinin kolay olduğu söylendi.
Fransız kolluk kuvvetleri, 2017 yılında EncroChat’i işleten şirket hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, telefonların şifrelemesinden kaçabilen ve kullanıcıların iletişimlerine erişim sağlayan bir cihazın kurulmasına yol açtı.
FBI ANOM’u Yarattı ve Suçlulara Pazarladı
Biliyorsunuz sık sık belirtiyoruz. Bazı yazılımları ve mesela VPN modellerini istihbarat firmaları yaratabiliyor. EncroChat, kolluk kuvvetleri tarafından sızan suçlular tarafından kullanılan tek gizli iletişim ağı değil. Mart 2021’de Belçika polisi, Sky ECC adlı başka bir şifreli sohbet sistemini kırdıktan sonra düzinelerce kişiyi tutukladı ve 17 metrik tondan (18,7 ton) fazla kokain ele geçirdi .
Yine aynı kapsamda FBI ve diğer kolluk kuvvetleri bir adım daha ileri giderek, kendileri 2018 yılında ANOM ismi verilen şifreli bir servis yarattılar ve suçlulara pazarladılar.
ANOM hizmeti, suçlular tarafından yaygın olarak kullanılıyordu, ancak güvenli iletişim sağlamak yerine, aslında ABD tarafından gizlice dağıtılan bir truva atıydı.
ANOM servisi sayesinde de, 800’den fazla şüphelinin tutuklanmasına ve 32 metrik tondan (35,2 ton) fazla kokain, esrar, amfetamin, metamfetamin gibi uyuşturuculara mel konulduğu raporlandı.



Kaynak : 