Google, ABD’de reklam, arama motoru ya da uygulama dükkanı konularında hakkında açılan bir çok davayla mücadele ederken, bazıları ile anlaşma yoluna gidiyor. Eylül ayında anlaşmaya gittiği ve çok sayıda eyalet savcısının uygulama dükkanı için açtığı dava bunlardan birisiydi. Anlaşma koşulları ise 3 ay sonra dün açıklandı.
Google, savcılarla yaptığı anlaşmada Android uygulama mağazasına karşı rekabeti engellediği yönündeki iddiaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi ve birkaç başka taviz vermeyi kabul etti. Duruşma öncesi anlaşmanın bir diğer 70 milyon doları, Google’ın eyaletlere ödemek zorunda kaldığı cezaları ve diğer masrafları karşılayacak.
Bu aynı zamanda Epic Games’in 2021 davasıyla aynı konuda. Epic, Eylül ayında anlaşmayı reddetti ve Apple’ı ve iPhone uygulama mağazasını hedef alan benzer bir davayı kaybetmiş olmasına rağmen Google davasını sürdürme kararı verdi ve geçen hafta davayı kazandı. Google uygulama içi satın alımlardan yüzde 15 ila yüzde 30 arasında değişen komisyonlar topluyor. Play Store’a odaklanan son celsede sunulan kanıtlara göre, bu komisyonlar Google’a yılda milyarlarca dolar kar sağladı.
Eyaletlerle yapılan anlaşma, eyalet başsavcılarının Play Store’dan indirilen uygulamalardaki dijital işlemlerin fiyatlarını artırdığını iddia ettiği bir ödeme işleme sistemine yönlendirilen ABD’li tüketicilerin telafisi için 630 milyon doları içeriyor. Bu Android işletim sistemi kullanan akıllı telefonların uygulama indirdikleri mağaza.
Anlaşmaya göre 16 Ağustos 2016 ile 30 Eylül 2023 arasında Play Store’da yaptıkları harcamalara göre kullanıcılar geri ödeme alabilecekler. Tüketicilerin çeşitli seçenekler hakkında otomatik olarak bilgilendirilmesi gerekiyor.
Diğer yandan Epic Games davasının Google aleyhine bitmiş olmasına karşın henüz yargıcın vereceği karar henüz açıklanmadı. Google temyize taşıyacak ama eğer karar ceza yönünde olursa, belli bir para ödemenin yanında, Android uygulama ekosisteminde daha dramatik değişiklikler yapması yönünde karar çıkma olasılığı da var.
Google ayrıca önümüzdeki beş yıl boyunca tüketicilerin Play Store’un yanı sıra diğer mağazalardan Android uygulamaları indirip yüklemesini daha da kolaylaştırmak için tasarlanmış başka değişiklikler de yapmayı kabul etti. Alternatif seçenekler kullanıldığında mümkün olduğu kadar güvenlik uyarısı veya “korkutma ekranı” yayınlamaktan kaçınacaktır. Uygulamalar ayrıca Play Store’un ödeme işlemine alternatif seçen tüketicilere daha düşük fiyatlar sunabilecek.
Google’ın hükümet işlerinden ve kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Wilson White, blog yazısında, anlaşmanın “Android’in tercihi ve esnekliği üzerine inşa edildiğini, güçlü güvenlik korumalarını sürdürdüğünü ve Google’ın diğer (yazılım) üreticileriyle rekabet etme ve kullanıcılar ve geliştiriciler için Android ekosistemine yatırım yapma yeteneğini koruduğunu” yazdı.
Google, yılda 200 milyar dolardan fazla satış üreten dijital reklam imparatorluğunun merkezini oluşturan baskın arama motorunu hedef alan başka bir antitröst davasında daha da büyük bir yasal tehditle karşı karşıya. Google ile Adalet Bakanlığı’nın karşı karşıya geldiği davanın kapanış tartışmalarının Mayıs ayı başında Washington DC’deki federal yargıç önünde yapılması planlanıyor



Kaynak : 