Açık kodlu, platformdan bağımsız, yüksek performanslı, çok işlevli, yüksek seviye yazılım dili Java, bu sefer de Sun Microsystems ile Microsoft’u bir araya getiriyor. İki şirket, dün yaptıkları bir açıklamayla, Java kullanıcılarının aramalarında MSN Live Search uygulamasından faydalanabilmelerine olanak tanınması konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Internet Explorer kullanıcıları, programın navigasyon bölümünde bulunan Live Search, Live Hotmail ve Live Messenger uygulamalarına bir tıklamayla ulaşabilecekler. Sadece ABD’de geçerli olacak uygulama ile kullanıcılar, alternatif bir arama motorunu masaüstüne taşımış olacaklar. Uzmanlar, bunu Microsoft’un, Google’a karşı arama pazarında attığı ciddi bir adım olarak nitelendiriyorlar.
1992 yılından beri Microsoft’u takip eden Directions on Microsoft adlı bağımsız kuruluştan analist Matt Rosoff, şirketin Sun Microsystems ile gerçekleştirdiği işbirliğinin gelecek vaat eden bir dağıtım kanalı olduğunu söyledi.
Küçük uygulama veya “applet” denilen ve bilgisayarlardaki pek çok uygulamanın çalışmasını sağlayan Java, dünyadaki bilgisayarların yüzde 91’inde yüklü olarak bulunuyor.
Birbirlerine karşı açtıkları davalar ve kullandıkları pek de hoş olmayan sözlerle adeta ‘hasım’ olan iki şirketin ilişkileri, 2004 yılında Microsoft’un, Sun Microsystems’a ödediği 1.95 milyar doların ardından farklı bir boyut kazanmıştı. Gerçi, Sun Microsystems, Avrupa Birliği’nde tröst benzeri uygulamalar savıyla Microsoft aleyhine şikayetlerini sürdürmüş ve bunlar da Yazılım Devi’ni 1 milyar dolar ekstra zarara uğratmıştı. Bu arada, Microsoft aleyhine verilen 1.35 milyar dolarlık bir başka cezanın da halen temyizde olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Sun Microsystems Başkan Yardımcısı Rich Green, amaçlarının, Java kullanıcılarına işlerini daha çetin şartlar altında devam ettirebilmeleri olanağını sunmak olduğunu söylerken, Microsoft Başkan Yardımcısı Yusuf Mehdi, Java yazılımıyla sunulan web uygulamalarının, arama pazarındaki reklamcıları kendilerine taşıyacağına inandığını ifade etti.
Microsoft, geçtiğimiz aylarda da dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi HP ile ABD’de satılan bilgisayarlara bir navigasyon bölümü eklenmesi konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, 2 ay sonra uygulanmaya başlanacak. Analistler, arama pazarında, Google ile arasındaki farkı azaltmaya çalışan Microsoft’un, bu yöntemle kendi uygulamalarını kullanan kişi sayısını ve dolayısıyla pazar payını belli ölçüde artırabileceğine dikkati çekiyorlar.

Kaynak : 