CEO koltuğuna oturmasından kısa bir süre sonra, şirketinin finansal raporlarını açıklayan Yahoo’nun, yeni tepe yöneticisi Carol Bartz, ‘arama motoru’ bölümünün Microsoft’a satışı ile ilgili ısrarlı sorulara, bu konuda henüz karar vermediği şeklinde cevap veriyor.
Görevinin, uzun vadede şirket hissedarlarının çıkarlarını sağlamak olduğuna özellikle vurgu yapan Bartz, satış da dahil olmak üzere bir çok alternatifin söz konusu olabileceğini söyledi. Küresel krizin derinleştiği bir sırada ‘iğneli’ koltuğa oturan Bartz, şirketin, her geçen gün daha da bozulan bütçe dengesini düzeltme aciliyetiyle karşı karşıya bulunuyor.
2008 yılı 4’ncü çeyrek için 303 milyon dolar net kayıp açıklayan Yahoo, hisse başına, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 7 dolar değer kaybetti. Zayıf küresel ekonominin, her kesi etkilediğini belirten Bartz, Yahoo için bir istisnanın söz konusu olamayacağını söyledi. Yahoo, Avrupa’daki bazı yatırımlarındaki değer azalmaları dolayısıyla 488 milyon dolar ile işten ayrılan elemanlarına ödediği 108 milyon dolar nedeniyle kayıplarının ciddi boyuta ulaştığını açıkladı.
Yahoo’nun, 1.8 milyar dolar olan 4’ncü çeyrek geliri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi. Toplam gelirinde yüzde 3’lük bir artış sağlamayı başaran şirket, buna rağmen, 2008 yılı net gelirinde yüzde 36’lık bir kayıp yaşamaktan kurtulamadı. Yahoo’nun, son çeyrekte yaşadığı kaybın, online reklam pazarında meydana gelen daralmadan kaynaklandığına dikkati çeken gözlemciler, ancak şirketin, gider azaltıcı tedbirler ve kısmi işten çıkartmalarla kar beklentisini bir ölçüde sağlamayı başarabildiğini ifade ediyorlar.
Yahoo hisseleri, 4’ncü çeyrek finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından yükselişini bugün de sürdürdü. Yüzde 5.4 yükselen hisseler, yatırımcısına 61 cent kazandırarak, analistlerin beklentilerinin üzerinde bir performans sergilemeye devam ediyor. Piper Jaffray analisti Gene Munster, yatırımcılara yönelik kaleme aldığı değerlendirme notunda, piyasanın, Aralık 2008 sonuçlarından çok, yeni CEO Carol Bartz’ın, şirketin arama bölümünün Microsoft’a satışı konusundaki stratejisiyle ilgilendiğini yazdı.

Kaynak : 