Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bugün geç saatlerde 1 mayıs 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak ara bağlantı rakamlarını açıkladı.
Yeni açıklanan ara bağlantı rakamlarının, Avrupa Birliği ile benzer düzeyde olan sabit tarafta değişiklik getirmediği, mobil tarafta ise zaten Avrupa Birliği’nden % 50 civarı aşağıda olan fiyatları % 30 kadar daha geriye çektiği bildiriliyor.
Sabit tarafta bir değişiklik, ilk defa alan içi ara bağlantı fiyatı açıklanması oldu. Bu fiyat şehiriçinin 9 mayısta rekabete açılması ile birlikte kullanılabilir olacak.
Açıklanan ara bağlantı fiyatları ile ilgili olarak aldığımız bilgiye göre, ilan edilen rakamlar BTK’nın bir yabancı danışmanlık firmasına 1 milyon Euro civarı bir para ödeyerek yaptırdığı araştırma sonucu belirlendi. Rakamlar şu şekilde :
|
Türk Telekomünikasyon
A.Ş. Şebekesinde Çağrı
Başlatma ve Çağrı
Sonlandırma Ücretleri (Kr/dk) |
GSM Şebekelerinde |
|||||
|
Turkcell İletişim |
Vodafone |
Avea İletişim |
||||
|
Yerel |
Alan İçi |
Alan Dışı |
||||
|
1,39 |
1,71 |
2,70 |
6,55 |
6,75 |
7,75 |
|
Yeni ara bağlantı fiyatları, tam da Türk Telekom’un, Turkcell’e kendi abonelerine verdiği ücretin üstünde bir ücretle ara bağlantı verdiği iddiasıyla mahkemeye verdiği günün ertesinde açıklandı.
Telekom sektörü uzmanları, düzenlemenin Türk Telekom’a yarayacağı görüşündeler. Çünkü 0.091 TL olan ara bağlantı, BTK tarafından 0.0655 TL’ye indirilmiş oluyor.

Kaynak : 