Kartepe “İnternet İçerik Düzenleme” Çalıştayı ile ilgili olarak turk-internet.com’da yayınlanan tüm haberleri burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz dosyadan toplu olarak okuyabilirsiniz.
İnternet kullanıcılarını mutsuz eden yasakları acaba ortadan kaldırmak mümkün mü? Bugün Kartepe’de başlayan “2.İnternet İçerik Düzenleme Çalıştay’ının” temel sorularından birisi bu ama konu hiç de basit gözükmüyor.
Bilişim suçları savcıları, hakimleri ve TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) yetkilileri, bu yasağı koyan ve internet kullanıcılarını mutsuz eden kişiler olmakla birlikte, Kartepe’de gördüğümüz en önemli husus, bu hukuki mercilerin aslında çözüm aradıkları yönünde oldu.
Çünkü bu kişilerin olaydaki fonksiyonu, şikayet yapan bir kişi ya da kurumun şikayetini kanunlar çerçevesinde çözmeye çalışmak.
Yani internet kullanıcılarını mutsuz edenler aslında başka internet kullanıcıları. Hakimler, savcılar ve TİB ise arada kalmış gözüküyor. Dolayısıyla onlar da bu durumdan mutlu değiller. Hakimlerden birisi, YouTube’ün evvelki kapanmalarından birisinin kararını veren Hakim, eve gittiğinde oğlu tarafından “hangi … hakim bu YouTube’ü kapatmış baba” sözleriyle karşılaştığını anlatıyor.
Diğer yandan, hayvan hakları derneklerinden birisinin, horoz dövüşü sitelerinin engellenmesi yönünde şikayette bulunduğu da aktarılan başka bir konu.
Savcılar, yeni dönemde hakaret suçlamalarında, ilgili kişinin şikayet edilirken, bu kişiye hakaret edecek yer sağlayan ISS’lerin de şikayet edilmeye başlandığını aktardılar.
Katılımcıların bir kısmı 5651’in kaldırılması gerektiğini düşünürken, diğer bir kısmı 5651 ile bir sorumlu kurum bulunduğu ve bu sorumluluğun sınırlarının daha da genişletilmesinde yarar olduğu yönünde görüş beyan ediyorlar.
Toplantıya renk katan 2 grup sözcüsünden birisi “Sansüre Sansür[1]” grubunun temsilcisi, diğeri “Korsan Partisi” sözcüsü. Her 2side çalıştayın ilk gününde en aktif olan katılımcılar arasındaydılar.
Sonuçta yeni eklenen ve önümüzdeki 2 gün boyunca tartışmalara katılacak olan 12 maddeyi[2] şöyle özetleyebiliriz.
- 1. Yeni Seçim Kanununa eklenen SMS-email yasağı
- 2. 5651/9 dışında kalan erişime engelleme kararlarını kimin infaz edeceği konusu boşlukta (medeni-borçlar kanunu gibi) ve sitelere tebligat işleminin tek merkezden yönetilmesi (masrafı çok yüksek) (e-tebligat)
- 3.Yasada yetki verilmemiş (YSK) gibi kurumlar site engelleyebilir mi?
- 4. Özel yetkili savcılar site engelleyebilir mi?
- 5. 5651 sayılı kanunda, internet aktörlerinin yeniden tanımlanması, sorumluluklarının çerçevesinin çizilmesi,
- – İçerik, Yer ve Ortam Sağlayıcıların cezai sorumlulukları, yanısıra içerik ve yer sağlayıcı fonksiyonundaki şirketlerin bulunabilirliğine yönelik bir düzenleme..
- – Üniversite, şirket, otel, cafe gibi “ticari olmayan email sağlayıcı”ların üzerinden gelen sakıncalı içerikle ilgili sorunlar ve IP loglamaları, bunun sonucunda neler oluyor? Verilerin korunması konusunda 5651’de süre yok. IP loglarının tutulma amacının ve kullanma koşullarının belirtilmesi
- 6. Delil niteliğindeki IP loglamaları ve trafik bilgilerinin saklanması ve korunması (bankalar, kamu kurumları dahil)
- 7. 5651 revize edilmeli mi? Tamamen kaldırılmalı mı? Yeni bir bilişim kanunu gelmeli mi?
- 8. İnternet medya yasası olmalı mı (basın, rtük, 5651 arasında internet medyası boşlukta)? (Süreli yayınlarda yazar kaynağını açıklamak zorunda değil (madde 12), süresiz yayınlarda bu yok. İnternet ortamında böyle bir yetki hiç yok (12.madde koruması yok). Gazetedeki şikayetleri internet üzerinden yapılıyor.)
- 9. Facebook ve benzeri internet sitelerinde başkası adına ücretsiz profil ya da blog, web sitesi oluşturup, o kişiyi küçük düşürmek durumunda, kanunumuzda buna karşılık gelen bir madde yok. Bu profilin, blog, web sitesi kaldırılması konusunda sorun var.
- 10.Bilişim suçları durumunda delillere çok çabuk ulaşılması lazım. Servis sağlayıcılarından yazışmalar uzun sürüyor ve trafik bilgilerini çabuk almak mümkün olmuyor.
- 11.İdarenin siteye erişim engelleme yetkisi olmalı mıdır?
- 12.Katalog suçlar arttırılabilir mi? Azaltılabilir mi?
Yarın tartışmalaradan renkli görüntüleri aktarmaya devam edeceğiz.
Siz de çalıştaya katılmak ve sorularınızı online göndermek isterseniz, twitter.com/5651calistay adresini kullanabilirsiniz.
[1] sansuresansur.blogspot.com
[2] Önceki 70 maddeyi ve bu maddelerle ilgili tartışmaları, 5651calistay.org adresinden okuyabilirsiniz.



Kaynak : 