Kaliforniya Üniversitesi’nin, Güney Afrika’da pilot olarak gerçekleştirdiği bir proje kimbilir belki yarın tüm dünyada geniş ölçüde kullanılacak. Projenin, teknolojinin kişiselleştirilmesinde öncü rol oynaması bekleniyor.
Proje yöneticisi Neal Kaufman’ın, verdiği bilgilere göre diyabet hastaları mobil cihazları vasıtasıyla daha sağlıklı bir yaşam stilini devam ettirebiliyorlar; yapmaları gerekenler konusunda bilgilendiriliyorlar. Dr. Kaufman, genetik özellikler bulunan hastalığın daha çok yetişkinlerde görüldüğünü, ancak son zamanlarda hatırı sayılır sayıda çocukta da tespit ettiklerini kaydediyor.
Halihazırda alınan besin maddelerinin pek çounda tuz, şeker ve kalori gibi vücut için zararlı sayılabilecek maddelerin bulunduğuna dikkati çeken Dr. Kaufman, hastaların bunlardan uzak durmasını teminde mobil telefonların önemli bir araç olabileceğini belirtiyor.
Güney Afrikalı diyabet hastalarına gönderilen mesajda, sabah kahvaltıda ne yedikleri ve akabinde kendilerini nasıl hissettikleri soruluyor. Alınan cevaba göre hastalar, cesaretlendirici ve bilgilendirici mesajlarla bir diyaloğun içerisinde alınıyor. Dr. Kaufman, sistemin her hangi bir internet erişimi gerektirmemesi dolayısıyla kolay, ucuz ve taşınabilir olduğuna dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık örgütü verilerine göre her dakika diyabete bağlı olarak 6 kişi yaşamını yitiriyor.

Kaynak : 