Bir yanda internetin getirdiği muhteşem fırsatları kullanmak isteyen milyonlar, diğer yanda bu özgürlükleri kötüye kullananlar, üçüncü tarafta kötüye kullanım iddiası ile rahatsız olanlar ve bütün bunların üstünde interneti düzenlemeye çalışan hükümetler.
Bu konu belki 10-12 yıldır konuşuluyor ama özellikle son 3-4 yıldır hem ülkemizde, hem yurtdışında en çok konuşulan konuların başında geliyor. İnternet kullanıcıları daha fazla özgürlük talebindeler. Devletler ise “acaba interneti nasıl düzenleriz” hayali peşindeler.
İşte bunların ortasında, Georgia Tech Bilgisayar Bilimleri araştırmacıları gelecek ay yapılacak olan Usenix Güvenlik Konferansına ilginç bir yazılım sunacaklar. Collage adını taşıyan yazılım “internete sansür getirmek isteyenlere karşı bir silah” olarak sınıflandırılıyor ve sansür uygulanan networklerde kullanıcıların sansürlenen içeriğe ulaşabilmesini mümkün kılıyor.
Python dilinde yazılan ve içerikleri imajlar içinde saklamak için Outguess ve metinler içine içerik saklamak için Snow adlı araçlar kullanan Collage’ın 2 bileşeni olduğu bildiriliyor. İlki trafik içinde gömülü içeriğin iletilmesi için bir mesaj tabakası ve ikincisi bir buluşma mekanizması. Bu mekanizma trafik içinden mesajı yayınlamak ve almak için kullanılıyor. Basit bir şemayı aşağıda görüyorsunuz:

Collage şimdilik video gibi büyük dosyaları yüklemeye uygun değil. Daha çok bloglardan mesaj yayınlamak gibi daha küçük işler yapılabiliyor. Güvenlik için de şimdilik bir garanti sunulmuyor.
Collage kullanıcıların yarattığı içerikleri gizli mesajlar içine yerleştiriyor. Mesaj yollarken, kullanıcı trafiğin içine gömüyor. Karşı taraf bu mesajı alırken bir sıralamayı takip ediyor. Collage sayesinde sansür mekanizmaları mesajları gözlemlemekte ve bloklamakta zorluk çekiyor.
Collage’ın becerisini, sansürcülerin bloklamakta zorluk çekeceği miktarda içerik yaratmak olarak belirtiyorlar. Sansürcülerin mesajları farketmesi durumunda ise, önce haberleşme kanallarının kesilmesi, sonra içeriği almak ve dağıtım kanallarının erişimini analiz etmek, zamanlamayı analiz etmek gibi işlerşe uğraşmaları gerekiyor. Bunlar da zor işler.
Georgia Tech araştırmacıları yazılımın ağustos sonunda kullanıcılara ulaşacağını belirtiyorlar. Konuyla ilgili sunuma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Kaynak : 