Türk yazılımcıların, Android tabanlı akıllı telefonlar için geliştirdikleri bir ürün, telefonun çalınması sonrasında yerinin tespit edilmesini kolaylaştırıyor.
Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği’nin(BGBSKM), yapımında tamamiyle Türk yazılımcıların olduğu “Phone Security” isimli program, telefon hırsızlığını azaltacak gibi görünüyor. BGBSKM derneğinin Ar-ge bölümü kurucusu Volkan Akbaş’ın fikri olduğunu öğrendiğimiz çalışma, şimdilik, sadece Android işletim sistemli telefonları kapsıyor.
Yazılımla, günlük hayatta çokça rastlanan mobil telefon çalınması vakalarının en aza indirilmesi öngörülüyor. Telefonu gasp eden 3’ncü şahısların cihaza takmış olduğu SIM kart seri numarası, imei numarası, gsm operatörü gibi bilgiler, uygulamayı kuran mobil telefon sahiplerinin önceden kaydettikleri telefon numaralarına SMS şeklinde ulaşıyor. Bu bilgiler de savcılığa suç duyurusunda bulunabilmek için zaten yeterli.
Program, tamamiyle sim kart eşletirme mantığına dayalı olarak çalışıyor. Yazılım, bir defaya mahsus olmak üzere telefona kuruluyor. Kurulum sırasında, mevcut cep telefonu numarası cihaza kayıt ediliyor. Uygulama, telefonun arka planında gizli olarak çalışıyor. Android sistemlerde mevcut olan görev yöneticisi “Task Killer” dahil olmak üzere programın çalıştığını hiç bir şekilde görülmüyor.
15 temmuzdaki rapora göre program, 5000’e yakın mobil telefona indirilmiş. Programı indiren ülkelerin başında Fransa ve Rusya geliyor.
Program, Android Market’ten, “PhoneSecurity” olarak ücretsiz indirilebiliyor.

Kaynak : 