Mobil sektörde artan rekabet, tarifeler savaşı, reklam savaşı, müşteri kapma (ya da ayartma) savaşı, cihaz savaşı vs vs gibi yöntemlerle gözlerimizin önünde ceryan ediyor. Kullanıcılar olarak bazen bir reklama takılıyoruz, bazen bir tarifenin koşullarını tartışıyoruz.
Rekabetin yarattığı koşullara karşı, operatörlerimizin stratejilerini ve düşüncelerini öğrenmek isteyen okuyucularımız var. Bu nedenle turk-internet.com okuyucuları için bir dosya hazırladık. GSM firmalarının Pazarlama Genel Müdür Yardımcıları ile yapılan bu söyleşi dizisi tarifeler, sponsorluklar, reklam çalışmaları, stratejiler, bayiler ve çözüm ortakları gibi konularını içeriyor.
Türk GSM sektörünün bu en hareketli dönemini, tam da ülkemize 3G’nin gelişinin 1.yılı dolduğunda, sektörün aktörlerinin kendi söyledikleri ile kayda geçirmeyi hedeflediğimiz yazı dizimizde, bugünkü söyleşimizi Turkcell’de 2006 yılından beri Pazarlamadan sorumlu olarak bu politikaların yaratılmasından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu (Turkcell Grup Pazarlama Hizmetleri Fonksiyonel Grubu Genel Müdür Yardımcısı) ile yaptık. 4 bölüm halinde okuyacağınız bu söyleşinin son bölümünde videosunu da seyredebileceksiniz.
Turk-Internet.com : Merhaba Lale Hanım. Numara taşıma ve sonra arkasından gelen 3G’nin çıkışı ile birlikte GSM sektöründeki rekabetin son dönemde çok arttığını görüyoruz. Pazarlama stratejileri açısından bu yeni duruma nasıl yaklaşıyorsunuz, Turkcell’in stratejilerinde ne gibi değişiklikler oldu bahseder misiniz?
Lale Saral Develioğlu: Dediğiniz gibi özellikle numara taşınabilirliğinin gelmesi ve ardından 3G’nin gelmesiyle de birlikte son dönemde rekabet çok yoğunlaştı. Ancak biz Turkcell olarak sonuçta bu pazarın lideriyiz ve daha çok pazarı ileri götürmek üzere odaklanıp çalışıyoruz. 3G’nin de Türkiye’de mobil iletişim pazarını daha ileriye götürmek için çok büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz.
Biz hep bunu savunduk o yüzden de 3G’nin Türkiye’ye gelmesi için çok çalıştık. Ardından da bütün odağımızı özellikle de bu tarafta mobil interneti büyütmeye, yeni Turkcell’li hayatla yeni Turkcell’li servislerle müşterinin hayatına değer katmaya odaklandık. Bu anlamda rekabetin artmasını bu konulara daha fazla odaklanılmasını sağlaması bakımından sağlıklı buluyoruz.
Turk-Internet.com : Özellikle mobil data kavramının gelmesi, katma değerli servislerin ön plana çıkması ve bunlar gibi değişiklikler pazarlama stratejilerinde yeni açılımlara yol açtı mı?
Lale Saral Develioğlu : Evet, kesinlikle doğrudur. Bakarsanız eskiden işimiz sesti. İnsanlar mobil iletişimde daha çok cep telefonlarından konuşmak istiyorlardı. Bu dönemde sabitten mobil tarafa bir ses kayışı yaşandı. Sonrasında özellikle gençler arasında SMS çok yoğun kullanılmaya başlandı. Ama 3G’nin de gelmesiyle birlikte artık bütün iş dünyası işlerini cepten takip edebilir oldu. Şirketler daha verimli operasyonlarla ağlarını kontrol edebilir hale geldiler. İnternette yapmaya alışık olduğunuz şeyleri artık her yerdeyken yapabilir hale geldiniz.
3G ile birlikte sadece cep telefonundan değil bilgisayardan da internete erişmek çok yoğun bir odak alanı oldu. Eskiden hayatımızda hiç olmayan şeyler, diz üstü bilgisayarlar ve mobil modemler hayatın çok önemli bir parçası haline geldi. Bu tarafta da çok odaklanmaya başladık ve bu tarafta da teklifler vermeye başladık. Yani müşterilerimize sadece sabitten kullandıkları ses alternatifini sunarken şimdi artık her an interneti de yanlarında taşıma konusunda alternatif olmaya başladık.
Turk-Internet.com : Bireysel aboneler dışında KOBİ’ler olsun ya da daha büyük çaptaki şirketler olsun bunlara yaptığınız sunumlarda bir değişiklik var mı? Bu taraftaki gelişim nasıl şu anda?
Lale Saral Develioğlu: Son yıllarda özellikle iş dünyasına yönelik tekliflerimize ve iş yapış şekillerimize, hizmet veriş şekillerimize daha fazla odaklandık. İş’te Cell adı altında kurumlara verdiğimiz tarifeleri çeşitlendirdik. Özellikle bu sene KOBİ’ye daha da fazla odaklanıp burada İş’te Cell’den farklı paketlerle hizmet sunmaya başladık.
İş dünyasında hem ulaşılabilirlik çok önemli bir şey ki bu anlamda Turkcell’in geniş kapsama alanı ve hizmeti çok önemli. Hem de güvenilebilirlik yani bağlantınızı her yerden hızlı ve çekim gücüne güvendiğiniz bir biçimde yapabiliyor olmanız veya e-maillerinizi her yerden alıp gönderebiliyor olmanız çok önemli. Bir de tabi ki en ucuz, en uygun, en avantajlı şekilde işinizi görebilmeniz çok önemli.
Biz bu anlamda İş’te Cell tarafında hem tarifeleri elden geçirerek abonelerimize avantajlı tarifeler verdik hem de İş’te Cell’in programıyla birçok şirkete indirimler sağladık. Dolayısıyla KOBİ’lerin birçok açıdan yanlarında olmaya gayret ediyoruz.
Bu söyleşinin devamını Develioğlu : Akıllı Cihaz Payı Geçen Sene % 3 iken Bu sene % 15’lere Fırladı – 2 başlığı altında okuyabilirsiniz.

Kaynak : 