Türkiye’de, 14 yıldır faaliyet gösteren Domino’s Pizza, 150’nci şubesini bugün Sirkeci’de açtı. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’de 19 ile yayılmış şubeleriyle hizmet veren Domino’s Pizza, şube sayısını hızla artırmayı, bir kaç yıl içerisinde şube sayısını 500’e çıkartmayı planlıyor.
Domino’s’un, konsept mağaza özelliğini taşıyan 150’nci şubesinde Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisinin finans okuduğunu belirten Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga, şirketin, Türkiye’deki faaliyetlerinin planlı başlamadığının altını çiziyor. Finans uzmanı olarak çalıştığı firmanın Domino’s şirketine ortak olmak istemesiyle önüne farklı bir fırsat çıktığını anlatan Saranga, o günden bu yana Dominos’un içinde olduğunu ifade ediyor.
1997 yılında ilk şubeyi açtıklarını belirten Saranga, o tarihten bu yana yüzde 30 ila 50 nisbetinde yıllık büyüme ile bugünlere geldiklerini kaydediyor. Aslan Saranga, “Türkiye’de çok sayıda pizza zinciri var. Bu kızgın bir rekabet anlamına mı geliyor?” şeklindeki sorumuza şu karşılığı veriyor:
Doğal olarak, İstanbul’da rekabet çok yüksek. Yeni gittiğimiz Anadolu şehirlerinde rekabet çok çok daha az. Biz, kendimizi AVM’lerin dışında evlere servis sektörü içerisinde görüyoruz. Bizim için, evlere servis yapan bir Çin lokantası bir pizza zincirinden daha önemli bir rakip anlamına geliyor. Ona göre de ayrı bir strateji izliyoruz.
turk-internet.com: Ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Aslan Saranga: Şu anda Domino’s Pizza’da 3 bin kişi çalışıyor. Yetişmiş eleman bulmak kolay değil. Biz, restoran sayımızı 500’e çıkartmak istiyoruz. Bu da 10 bin çalışan demek. Franchising verirken Domino’s kültürüne uyan, o heyecanı yaşayan bir girişimci zihniyetine ihtiyacımız olacak. Bugün, franchiselarımızın yüzde 30’u motorcu olarak başlamış ve sonradan iş yeri açmış kişilerdir.
turk-internet.com: Bu alanda başarının sırrı nedir?
Aslan Saranga: Domino’s Pizza’nın bir kültürü var. Biz eğlenerek pizza satıyoruz. Bu, bizi rakiplerimizden farklılaştırıyor. Zaten bu sevgi ve bu aidiyet kültürü olmadan bu denli başarılı olamazsınız. Bir de bizim yatırımlar öncesinde gereken hazırlıkları yapıyor olmamız da başarımızda etkili oluyor.
turk-internet.com: Domino’s Pizza’nın e-ticaret ile nasıl bir etkileşimi söz konusu?
Aslan Saranga: Eskiden Türkiye’de döndürmeli telefonlar vardı. Kızım onlar için “antika” nitelendirmesini yapıyor. İlk çıktığımızda sahaya telefon ile ulaşıyorduk. Şimdiyse internet en etkili erişim araçlarımızdan biri. Şu anda online sipariş, 3 ay sonra iPhone ve BlackBerry’lerden sipariş almaya başlayacağız. Telefon da dahil en az 5 – 6 kanaldan müşterilere ulaşıyoruz.
İnternet, şu anda Domino’s Pizza’nın en önemli satış kanallarından birini oluşturuyor. Öyle ki, toplam satışlarımızın yüzde 25’i internetten geliyor. Bu kanal için çok ciddi farkındalık yarattık. Domino’s’un sahip olduğu bilişim altyapısı özellikleri itibariyle 1 numara. Domino’s bayilerinde, bir merkeze bağlı, dokunmatik arayüzlü donanımlar kullanıyoruz. Böylelikle, tek elden tüm online siparişleri yönetebiliyoruz.



Kaynak : 