İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), İTÜ ARI Teknokent ve Türksat tarafından yörüngede görev yapacak bir haberleşme uydusu için anlaşma imzaladı.
Türksat adına Genel Müdür Dr. Özkan Dalbay, Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öz, İTÜ adına Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin ve ARI Teknokent adına Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu’nun imza koydukları proje, Türkiye’de yapılan ilk haberleşme uydusu olması bakımından ayrı bir önem taşıyor.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, gelinen noktaya kolay ulaşılmadığını belirterek, üniversitelerinin geçen yıl ilk Türk Küp uydusunu yaptığını, arkasından da uydular ile ilgili çok geniş araştırmaları olan Japonya’dan bir teklif aldıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Şahin’in: “gönül desteği yetmiyor, cüzdan desteği de gerekiyor” ifadesini kullanması dikkati çekti.
Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay da konuşmasında çalışmaların çok geniş kapsamlı olduğunu belirterek, üniversitelerin bilgi ve insan kaynağına duyulan ihtiyacın önemine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından 3USAT’ın üretimine ilişkin anlaşma, Prof. Dr. Şahin, Türksat Genel Müdürü Dalbay, Türksat Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öz ve ARI Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu tarafından parafe edildi.
İTÜ, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, turk-internet.com’un; “üniversite olarak uydu ar-ge’sinin neresinde bulunuyorsunuz? Bu konuda diğer üniversitelerle bir işbirliğiniz söz konusu mu?” şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi:
İTÜ, geçtiğimiz sene uzaya gönderilen ve halen yörüngede olan küp uyduyla bir anlamda bu teknolojide nerede olduğunu göstermiş durumda. Bu uydunun üzerinde pasif bir kontrol sistemi var. Bu uydu, her yanıyla bir ekip çalışması oldu.
Bu uydunun tasarlanmasına sadece Uzay Bilimleri’nden değil, Makina ve Elektronik Fakülteleri’nden de öğretim üyeleri uzmanlıkları ve laboratuvar altyapılarıyla katkıda bulundular. Dolayısıyla, uydu üretimi deyince tüm bunları bir araya getiriyor olmanız oldukça önemli. Benim kişisel kanaatime göre Türkiye’nin karşısında olan asıl rekabetçilik unsuru budur.
Bu, Teknik Üniversite’de disiplinlerarası çalışma kültürünün ne ölçüde geliştiğini göstermesi bakımından çok önemli. Küp uydunun uzaya gönderilmesiyle ve ardından uluslararası camiada yakalanan tanınırlık sayesinde temaslarımız daha da arttı. Dünyanın en ileri ülkelerinden olan Japonya’ya ziyarette bulunduk. Orada, küçük uyduları kapsayan 50 milyon dolarlık bir proje konsorsiyumuna katılımımız gerçekleşti.
Konsorsiyumdaki her ülke bir uydu tasarlayıp imal edecek ve bu uydular uzayda yerlerini alacak. Tüm uyduların aynı misyona cevap verecek şekilde tasarlanıp, üretilecek olması, konunun ilginç bir yönünü oluşturuyor.
İTÜ ve Türksat tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tasarlanıp üretilecek uydunun 2011 sonunda fırlatılması öngörülüyor.



Kaynak : 