IPTV Derneği Genel Başkan Vekili Atıf Ünaldı, 2 Aralık’ta yayınlanan kitabı, “IPTV Nedir?” ile bu teknolojiyi merak edenlere Türkçe bir kaynak sunuyor. Aynı zamanda Bilişim Danışmanı, Yapımcı, Köşe Yazarı ve Bilişim Editörü olan Ünaldı’ya kitabına ilişkin merak edilenleri soruyoruz.
turk-internet.com: Bu kitabı yazmak fikri nereden çıktı?
Atıf Ünaldı: Son dönemde IPTV’nin Türkiye’de yaygınlaşması amacı ile IPTV Derneğini kurduk. Derneğin çalışmaları ile birlikte Türkiye’de çeşitli faaliyetlere giriştik. Ben bir köşe yazarı ve IPTV derneğinin genel başkan vekili olarak Türkiye’nin yazılmış ilk IPTV kitabını basmayı boynumun borcu hissettim.
turk-internet.com: kitabınız neden sadece Amazon’da satılacak?
Atıf Ünaldı: IPTV gibi yenilikçi bir konunun olduğu bir kitabın, yenilikçi bir dağıtım ağına ihtiyacı vardı. İlk kitabım önce Mediacat dergi ile sonra D&R’da dağıtıldı ancak en son Amazon.com’da dağıtılmasının kitabın önemi ve algı açısından daha doğru olduğuna kanaat getirdim. Bu nedenle amazon.com’un tek dağıtım kanalı olmasına kanaat getirdim. Ancak uzun vadede ilk kitabımın Kindle’da yayınlanması gibi ikinci kitabımın dijital bir ağda dağıtımını sağlayacağız.
turk-internet.com: Kitabın hedef kitlesi kimlerden oluşuyor?
Atıf Ünaldı: Bu çok güzel bir soru. Zira bu kitap yepyeni bir teknolojiyi anlatırken bunu karışık şemalar, anlaşılmaz teknik terimlerle değil, işin çalışma şekli ve felsefesinin anlatıldığı bir yöntem ile yapıyor. Bu nedenle bu kitap bu teknolojiyi gerçekten merak eden herkese hitap ediyor. Ancak aldığım okuyucu deneyimlerinden anladığım kadarı ile son dönem alışkanlıklarımızda olduğu gibi öyle bir göz atıp bırakılabilecek bir kitap değil. Zira her cümlesi ayrı önemli ve pekiştirme için bile olsa tekrar içermeyen bir kitap. Hedef kitlesinin içinde e-devlet projeleri gerçekleştiren kamu kurumlarının çalışanlarından, iptv’yi merak eden öğrenci ve gençlere kadar herkes var.
turk-internet.com: IPTV neden önemli?
Atıf Ünaldı: Kitabın ilk bölümünde de anlattığım gibi, IPTV hem interneti hem de televizyonculuğu farklılaştıracak bir teknoloji. İnternetciler onlara teknoloji olarak çok uzak olan broadcasting’i, televizyoncular ise ürünlerinde hiç kullanmadıkları personalization’ı (kişiselleştirmeyi) öğrenecekler. Ben bu konuyu televizyonculara anlatmak için gittiğim seminerlerde vizontele’deki “Zeki Müren de bizi görecek mi?” repliğine gönderme yapıyorum. O zaman zeki birinin belediye başkanının icraatını sabote etmek için söylediği bu cümleye IPTV ile “evet, Zeki Müren de bizi görecek!!” diye cevap verebilmek mümkün oluyor. İşte IPTV’nin bir televizyon profesyoneli tarafından en kolay anlaşılabileceği farklılığı ve önemi tam olarak budur.
IPTV’nin yaygınlaşması süreci düşünüldüğünden çok daha kısa olacak. Bunu çok yakın zamanda görüyor olacağız. Farklı şehirlerde yerel televizyon yöneticilerine yaptığım konuşmalarda, izleyicilerin sadece profesyonel duygularla değil, biraz da tüketici gözüyle dinlediklerini konuşmanın bitiminde “ne zaman bu sisteme hizmete abone olabiliriz” sözlerinden anlıyorum. Talebin bu kadar yoğun olduğu bir hizmetin yaygınlaşmaması mümkün değil. Bunun beklentilerin üstünde hızlı olacağını IPTV derneğinin faaliyetlerinden de açıkca anlayabiliyoruz.
IPTV konusunda; iş yapış şekillerini de içeren kitap, tv sektöründen, reklam sektörüne kadar her kesimin IPTV ile iş yapış şekillerini nasıl değiştirmek durumunda kalacağını detaylı bir şekilde anlatıyor.
Kitap, “Pazarlama Tarafında Oluşturulması Gereken Stratejiler”, “IPTV, Reklamcılıkta Neleri Değiştirecek?”, “IPTV Televizyonculuk Dünyasında Neleri Değiştiriyor?”, “Pazarlamacılar IPTV’yi nasıl kullanmalılar?” gibi ilginç konu başlıklarını da içeriyor.

Kaynak : 