web analytics
Çarşamba, Temmuz 15, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM Mobil Haberleşme Teknolojileri

TeliaSonera Başkan Yardımcısı Edstrom, İstanbul’da Bir Basın Toplantısı Düzenledi

TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom, bugün İsveç'teki genel merkezden gelerek, bir grup basın mensubu ile kahvaltı etti, son durumu özetledi ve soruları cevaplandırdı.

Çagdas Aru-Çagdas Aru
30 Mart 2011
- Mobil Haberleşme Teknolojileri
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom, bugün İsveç’teki genel merkezden gelerek, bir grup basın mensubu ile kahvaltı etti, son durumu özetledi ve soruları cevaplandırdı.

TeliaSonera son dönemde Turkcell yönetim kurulu yapısı ile ilgili çeşitli açıklamalar [1], [2], [3], [4] yapıyor. Firma son olarak, geçtiğimiz perşembe günü “Turkcell’de iyi kurumsal yönetimi sağlamak, tüm hisse sahiplerinin yararına güvence altına almak ve azınlık hissedarı olarak kendi yasal haklarını korumak amacıyla, TeliaSonera Turkcell Başkanı, Sn. Colin Williams aleyhine yasal işlem başlatıyoruz,” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom toplantıya yaşanan son gelişmeleri ve gelinen durumu özetleyerek başladı. Öncelikle TeliaSonera olarak Turkcell’deki yönetim kurulu yapısının çeşitli tartışmalar nedeniyle sağlıklı karar alamadığından şikayetçi olduklarını belirten Edstrom, bu sebeple bir süredir Turkcell yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısını arttırmayı teklif ettiklerini ancak girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi.

21 Nisan’da Turkcell’in Olağan Genel Kurulu olduğunu belirten Edstrom, bu genel kurul öncesinde bağımsız yönetim kurulu üyesi sayısını arttırma tekliflerini yinelediklerini, ancak mevcut Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams’ın bu teklifi genel kurul gündemine almadığını söyledi. Özellikle bu spesifik hareketten yola çıkarak Williams’ın tarafsız konumunu yitirdiğini iddia eden Edstorm, TeliaSonera olarak haklarını hukuki yollardan arayacaklarını ve bir an önce Williams’ın yönetim kurulundan azli için dava açacaklarını söylüyor.

Basın mensupları bu noktada Edstrom’a Williams aleyhine açılacak söz konusu davanın ne zaman başlayacağını ve konunun hukuki gerekçelerini sordular. Bu soruyu yanıtlayan Edstorm ise daha önce TeliaSonera adına yayınlanan basın açıklamasını tekrarlayarak özetle şunları söyledi:


    “TeliaSonera yıllardır, Turkcell’in Türkiye Sermaye Piyasaları Kurulu ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonunun (SEC) gereklerine uyması için, Turkcell’deki bağımsız kurul üyelerinin sayısının arttırılması gerektiğini savunmuştur. Bu konuda hem SPK hem de SEC bağımsız yönetim kurulu üye sayısının arttırılması konusunda görüş bildirmiştir. Ancak bu tür girişimler Çukurova ve Yönetim Kurulu Başkanı, Sn. Colin Williams tarafından engellenmiştir.

    Borsaya kote olan bir şirkette yüzde 5’in üzerinde hissesi olan bir azınlık hisse sahibinin Yıllık Genel Kurul Toplantısında bir hususu gündeme getirmesi Türk yasaları altında açık ve temel bir haktır. Şimdi Turkcell genel kurul üyelerinin azınlığının girişimleri ile, TeliaSonera’ya bu hak verilmemektedir. Yasal dayanağımız bu şekildedir ve en kısa sürede konuyu yargıya taşımaya planlıyoruz. Ancak davanın ne zaman açılacağı konusunda net bir tarih vermem şuan için mümkün değil.”


TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom bu noktada Turkcell’in mevcut yönetim kurulu yapısından da bahsetti. Edstrom, Turkcell yönetim kurulunun 2’si Çukurova’yı, 2’si Altimo’yu 2’si ise TeliaSonera’yı temsil eden 6 üye ve 1 bağımsız üye olmak üzere 7 kişiden oluştuğunu belirtti ve şunları söyledi:


    “Turkcell yönetim kurulu 7 üyeden oluşmasına karşın, herhangi bir yönetim kurulu kararının alınabilmesi için Türkiye’deki ve dünyadaki standart uygulamalar izlenmeyip oy çokluğu (bu durumda 4 üye onayı) yerine 5 üyenin onayı gerekli olmaktadır. Bu yapıda bağımsız yönetim kurulu üyesi kilit rol oynamakta ve herhangi bir azınlık hissedarının yanında tavır alarak (2+1) yönetim kurulu kararlarının bloke edilmesini sağlayabilmektedir.

    Biz TeliaSonera olarak Turkcell yönetim kurulunda bağımsız üye sayısının arttırılması ve şeffaflığın sağlanmasını uzun süredir savunuyoruz. Kaldı ki Türkiye’deki SPK ve ABD’deki SEC kurumları da aynı yönde görüş bildiriyorlar. Böyle bir yeniden yapılanma gerçekleştiği takdirde azınlıkta olan grubun yönetim kurulu kararlarını bloke etmesi engellenebilir olacaktır. Ayrıca TeliaSonera sahip olduğu %38 hisse ile Turkcell’in en büyük hissedarı olmasına rağmen yönetim kurulundaki temsilci sayısının artmasını da talep etmemektedir. Biz Turkcell yönetim kurulunda majör hissedarların 2’şer üye ile temsil edilmeye devam etmesini kabul ediyoruz. Sadece azınlıkta olan bir grubun alınan kararları bloke etmesini engellemek istiyoruz.”


Cecilia Edstrom’ün bu açıklaması üzerine turk-internet.com olarak kendisine mevcut yönetim kurulu yapısının ve onay mekanizmasının yeni oluşturulmadığını hatırlattık ve niye bu konunun yeni yeni gündeme getirildiğini sorduk.

Ayrıca, TeliaSonera ile Altimo arasında yapılan ortak girişim anlaşması da sorumuzun bir bileşeniydi ve yönetim kurulu yapısının 2008’e kadar ciddi anlamda gündeme taşınmamasına karşın söz konusu anlaşmadan sonra sıkça dillendirilmekte olduğunu, bunun da “Altimo ile TeliaSonera kurumsal yönetişim standartlarının geliştirilmesi adı altında istedikleri kararları aldırmak için yönetim kurulu yapısını değiştirmek istiyorlar” şeklinde bir algıya yol açtığını belirttik.

Edstrom ise yönetim kurulu yapısının aslında uzun süredir gündemde olduğunu ancak son döneme kadar kritik bir soruna yol açmadığını, şimdi ise Turkcell’de operasyonel anlamda bazı zayıflıklar yaşanmaya başladığını söyledi. Edstrom belirttiğimiz konular ve algılarla ilgili şunları söyledi:


    “Yönetim kurulunun mevcut yapısının sağlıksız olduğu uzun süredir tartışılan bir konu. Ancak Turkcell operasyonel anlamda son 2 -3 seneye kadar oldukça başarılı bir grafik çiziyordu ve bu durum kritik bir sorun oluşturmamıştı. Ancak özellikle son dönemde hissedarlar arasındaki çekişmenin arttığını ve bunun da yönetim kurulu kararlarına dolayısıyla da operasyonlara yansıdığını görmekteyiz. Örneğin Turkcell Türkiye’deki operasyonunda son dönemde ciddi anlamda abone kaybı yaşıyor. Yurt dışına baktığınızda ise yine Belarus’ta zarar eden bir yapı söz konusu.

    Büyümek ve yeni pazarlara yayılmak stratejik hamleleri ve stratejik kararları gerektirir. Yeni yatırımlar için öncelikle ilgi çekici bir fırsat yakalanması, finansal açında uygun bir ortam olması ve yatırım yapılacak ülkede idari yapının şekillendirilmesi kritiktir. Turkcell ise yönetim kurulundaki sorunlar ve alınan kararların blokajı nedeniyle bu straetjik hamleleri yapamamaktadır.

    Bu noktada TeliaSonera olarak yaptığımız açıklamaların ve attığımız adımların kesinlikle Turkcell yönetiminde kontrolü ele geçirmekle ilgisinin olmadığını tekrar dile getirmek istiyorum. Turkcell, operasyonel yönetimi ile Türk bir firma olarak özellikle iç pazarda lider ve başarılı bir firma olmayı sürdürmelidir. Yönetim kurulundaki yeniden yapılanma ise kurumsal yönetişim standartlarının geliştirilmesi ve daha fazla şeffaflık sağlanması adına atılması gerekli bir adımdır.”


Turk-internet.com olarak TeliaSonera yetkilisine Çukurova’nın


    “Altimo tarafından Turkcell Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilmek üzere bağımsız üye diye önerilen Julian Horn Smith aslında Altimo´nun Danışma Kurulu´nda ücret karşılığında görev yaptığı bilinmektedir”


şeklindeki açıklamasını da sorduk. Cecilia Edstrom bu konuda ise


    “Yönetim kurulunda görev alacak üyelerin bağımsız olup olmadığını daha önce hangi firma için çalıştığı belirlemez. Bir üyenin bağımsız olup olmadığı SPK ve SEC gibi kurumların nezdinde o kişinin bağımsız olarak görülüp görülmediği ile ilgilidir. Ayrıca yönetim kurulunda alınan kararlar kişinin bağımsız olup olmadığı konusunda bir göstergedir ”


dedi. Toplantıda Edstorm’e son olarak bu tarz girişimlerin ve yaşanan tartışmaların hem IMKB’de hem de New York Borsası’nda işlem gören Turkcell hisselerini etkilemesinden çekinip çekinmediklerini ve Altimo – Çukurova ve MegaFon konularında devam eden davalardaki son durumu sorduk.

TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom, sorularımıza yanıt verirken Turkcell’deki hissedar sorunlarının yeni olmadığına ve bu durumun şuana dek borsada ciddi anlamda bir değişikliğe sebep olmadığına dikkat çekiyor. Edstrom, yönetim kurulu yapısının operasyonel anlamda etkileri olmaya başlaması nedeniyle sürecin hızlandığını ancak bu tartışmaların Turkcell hisselerine olumlu veya olumsuz bir yansımasını görmediklerini belirtiyor. Edstrom sürmekte olan davalar ile ilgili olarak ise şuanda herhangi bir açıklama yapamayacaklarını ancak gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

[1]- TeliaSonera’dan Açıklama : Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı, aleyhine yasal işlem başlatıyoruz

[2]- Cecilia Edstrom : Turkcell, Bir Türk Firması Olarak Kalmaya Devam Etmelidir – 1

[3]- Cecilia Edstrom: Altimo ile Anlaşmamız, Turkcell’in 2 Firmanın Yer Aldığı Dış Pazarlarda Genişlemesine Engel Olmamayı Güvence Altına Alıyor – 2

[4]- TeliaSonera Başkan Yardımcısı Edstorm : ‘Turkcell’in Kontrolünü Almak Gibi Bir Uğraşımız Yok’

Etiketler: Haber
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed.
Çagdas Aru

Çagdas Aru

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Çin’deki Bir Üniversitede “Yapay Zekayı Yanıltma” Sınavı Yapıldı
  • CarbonNature, Yapay Zekâ ve Uydu Verileriyle Doğanın Karbon Değerini Gelire Dönüştürüyor
  • Nato’nun Ankara’daki Zirvesinin “Siber Savunma” Boyutu
  • Palantir’in Siyasi Yaklaşımı, Müşteriler, Yetenekler ve Uzun Vadeli Büyüme Konusunda Endişelere Yol Açıyor
  • Yapay Zeka Halka Arz Patlaması, SBF Döneminden Sonra “Effective Altruism”e İkinci Bir Hayat Verebilir

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile Karşılaştırmak Kaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.