Söyleşinin ilk bölümünü Nalbantoğlu : Değişen İş Modelleri Nedeniyle Türk Bilgi Teknolojileri Pazarında Ciddi Sıkıntılar Yaşanıyor – 1 başlığı altında okuyabilirsiniz.
Ülkemizdeki bilişim teknolojileri sektörünün durumuna birlikte göz attığımız Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu bir önceki bölümde, değişen iş modellerinin getirdiği sıkıntıları ve ülkemizde büyük hizmet potansiyellerinin olmadığını söylemişti. Şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Turk-internet.com : Neden yok?
Mehmet Nalbantoğlu : Bu güzel bir soru. Neden yok, internetin küresel açılım yani kalabalıkların gücünü kullanarak yeni iş modeli yaratma konusunda biz sadece Türkiye olarak değil, aslında dünyada bir çok ülke aynı sıkıntıyı çekiyor. Dönüp baktığımız zaman bu konuda başarılı olan şirketlerin kurucusunun milliyeti, ulusu ne olursa olsun ağırlıklı olarak Amerika, Kanada bölgesinden çıktığını görüyoruz, oradan dünyaya yaygınlaşıyorlar.
Burda bir iki belki tahmini öngörü şeklinde yorum yapabilirim ama çok sağlıklı değil. Ben şu anda Türkiye cephesine dönüp baktığım zaman bizim sektörümüz bilgi teknolojileri sektörü. Belki biraz edebiyat kısmında telekom operatörlerine yakınız, yani Telekom operatörlerimiz için sözel kısmına geldiğimiz zaman teknolojiyi hizmet olarak sunduğunu deklare ediyor yani tüketiciye duyuruyor.
Ama realiteye dönüp baktığımızda gerçeklerin bundan çok uzak olduğunu görüyoruz, bugün bir küçük – orta boy işletmelerimizin teknolojiyi hizmet modeliyle kullandığı bir vakaya ben henüz denk gelmedim ama kurumsal büyük müşterilerde özellikle artık sistem yönetimi gibi uygulama yönetimi gibi veri tabanı yönetimi gibi hatta işletim sistemi yönetimi gibi bir çok veri merkezinde kullanılan teknolojilerin hizmet modelinde alınabildiğini ve bunu aldıkları zaman da gerçekten hem maliyetlerde avantaj yarattığını kurum olarak hem de çok daha güvenilir bir şekilde bu teknolojiyi kullandıklarının tecrübelerini edinmeye başladıklarını görüyoruz.
Bu pazar kendi içerisinde büyüyen ama henüz daha başlangıç aşamasında olan bir pazar. Şimdi telekom operatörleri yakınsama vizyonu çerçevesinde buraya bir taraftan soyunurken diğer taraftan teknik kabiliyetler olarak buna hazır olmadıklarını hep beraber gözlemliyoruz. Sektörümüzün oyuncuları açısından dönüp bakarsam olaya, sektörümüzün oyuncularında da maalesef ve maalesef şirketlerimizin hala işin ticari boyutunda kaldığını görüyoruz.
Turk-internet.com : Ama sermaye açısından da sorun var, öyle değil mi?
Mehmet Nalbantoğlu : Zaten sermaye özellikle teknolojinin hizmet modelinde sunulabilmesi için temel şart. Yani siz müşteriniz adına milyon dolarlık yatırımı yapıp onu aylık ücreti karşılığında hizmet bedeliyle müşterinize sunuyorsunuz.
Bu şimdi sektörümüzün oyuncularının sıkıntısı ama telekom cephesinden dönüp baktığımız zaman telekom operatörlerinin bugün herhangi bir sermaye sıkıntısı olmadığını biliyoruz. Çok rahatlıkla bir teknoloji katmanındaki yatırımlara her birinin milyar dolar mertebesinde yıllık bazda yatırım bütçelerinin olduğunu ve bunlara yatırım yapabildiklerini görüyoruz.
Oradaki sıkıntının aslında bu işin daha henüz bilgi teknolojileri katmanından uzak olmasından gelen ve yine farklı bir boyut, iş dünyasındaki aslında ihtiyaçlar neler, iş çözümleri ihtiyaçları neler, bilgi teknolojileri sektöründen beklenen alan uzmanlıkları neler, bunları bilmedikleri için bir hizmet modeliyle de doğal olarak paketleyip sunabilme noktasından çok daha uzaktalar.
Şimdi ben sektörümüz oyuncuları yani bilgi teknoloji sektörleri oyuncuları açısından dönüp bakarsam biz işin ticaret boyutundayız hala. O nedenledir ki, zaten uluslar arası anlamda parlamış liderlik yapan bir bilgi teknolojisi şirketi daha henüz ülkemizden çıkaramadık.
Yazılım pazarına çok derinlemesine girmeyeceğim, bu konuda yapmış olduğu bir takım denemeler, liderlikler var, uluslar arası açılım anlamında başarılı örneklerimiz var. Münferit de olsa bu örnekler, başarılı örneklerimiz var.
Ama benim hep sektörde vermeye çalıştığım temel mesaj şu; ne tek başıma yazılım firmalarımız uluslar arası bir değer haline gelebilecek, ne de telekom operatörlerimiz farklı bir takım açılımlar yapmazsa uluslar arası bir değer haline gelebilecek.
Bu bağlamda önümüze farklı bir vizyon koymamız lazım. O vizyonda da biz önümüzdeki 10 yıl, diğer toplumlar, diğer ülkeler Türk toplumundaki kurumların, bu kamu kurum ve kuruluşları olduğu gibi özel sektörümüzün büyük boy şirketlerinin yanında küçük – orta boy işletmelerimizin teknolojiyi çok daha etkin kullanmasının ülkemizin önüne koymuş olduğu 2023 hedefine ulaşabilmesi için çok önemli bir kritik başarı faktörü olduğunu görüp, bunu anlayıp, bu bağlamda da teknolojiyi nasıl bir modelle daha verimli kullanılır hale getirebilmeliyiz sorusunu yanıtlamamız lazım.
İşte burada bizim hizmet modeli, çok konuşulan ama daha henüz dünyada da gerçekten teknoloji altyapısının hazır olmadığı bulut bilgi işlem teknolojileriyle nasıl bu arenada fark yaratıp diğer rekabetçi uluslara göre öne geçeriz, bu çalışmaların bir an evvel yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu bağlamda da ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Koç Sistem olarak çok ciddi yol katettik, son iki üç yılda bu konuda yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde gönül rahatlığıyla iddia edebilirim ki, dünyada bu konunun öncülerinden biri noktasındayız. Bulut bilgi işlem sanallaştırmanın bir sonraki adımı olarak dönüp baktığımız zaman bu bulut bilgi işlemde uygulamaların danışmanlıkla birlikte paketlenerek hizmet modeli şeklinde sunulabilmesini yapan nadir kuruluşlardan biri haline geldik.
Biz işte bu noktada sektöre bütün bilgi birikimimizi, tecrübemizi açıyoruz. Herkesin doğru parametrelerle doğru bir şekilde bu sektörde yapılanması, geleceğe yönelik yatırımlarını bu doğrultuda yapması konusunda da çok açık şeffaf bir şekilde yaşadığımız her türlü tecrübeyi aktarmayı bir prensip, bir ilke olarak edindik. Tabi sizinle bu röportaj öncesi yapmış olduğumuz sohbette sektörümüzün yaşadığı bir Meteksan tecrübesi vardı.
Turk-internet.com : Onu birazdan zaten daha detaylı soracağım.
Mehmet Nalbantoğlu : Ben şimdi biraz soluklanayım, siz o zaman yönlendirin.
Söyleşinin devamını önümüzdeki hafta yayınlamaya devam edeceğiz.



Kaynak : 