Avrupa Komisyonu’nun başkan yardımcısı ve Adalet ve Temel Haklar Komiseri Viviane Reding, AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren bankaları yeni bir tasarı hakkında uyardı. Veri hırsızlığı konusunun son derece önemli olduğunun altını çizen Reding, bankalara yaptığı çağrıda bu konuda yürürlüğe girecek olan daha katı kurallara hazır olmaları çağrısı yapıyor.
Son dönemde pek çok bankadan veri hırsızlığı haberleri gelmekte. Özellikle kullanıcılara ait mahrem bilgiler konusunda gittikçe daha sık sorun yaşamaya başlayan finans kuruluşlarına bir uyarı da Avrupa Komisyonu’ndan geldi. Komisyonun Adalet ve Temel Haklar Komiseri Viviane Reding, sonbahar ayları içerisinde yasalaşması beklenen bir tasarıyla birlikte bu konuda daha sıkı kurallar ve gereksinimler getirildiğini söyleyerek Avrupa’daki bankaları gerekli düzenlemeleri bir an önce yapmaları konusunda uyarıyor.
İngiliz Bankacılar Birliği (British Bankers’ Association – BBA) üyelerine yönelik bir konuşma yapan Reding’in Avrupa Birliği dahilinde faaliyet gösteren tüm finans kuruluşlarının daha sıkı tedbirler alması gerektiğini söylediği bildirilmekte. Reding ayrıca güvenlik açığı oluşan firmaların derhal müşterilerine bilgilendirmede bulunması gerekliliğinin de yasal bir zorunluluk haline dönüşeceğini vurguluyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan İngiliz Bankacılar Birliği, veri hırsızlığı konusunu zaten çok ciddiye aldıklarını ve müşteri mahremiyetinin korunması için en üst düzeyde standartlara sahip olduklarını bildiriyor. Ancak gerek bu birliğe üye olmayan finans kuruluşlarının gerekse de Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren tüm diğer finans firmalarının aldıkları tedbirleri biran önce gözden geçirmeye başlamaları gerekecek.
Konuyla ilgili İngiliz The Register haber kanalına açıklamalar yapan Viviane Reding, özellikle Sony Playstation platformunda ve kısa süre önce de Sega’da yaşanan güvenlik açıkları sonrasında sorgulanması gereken pek çok konunun gündeme taşındığını söylüyor. Avrupa Komisyonu nezdinde incelemelerini sürdürdüklerini kaydeden Reding, tüketicilerin bu tip açıklardan ciddi anlamda zarar gördüklerini söylüyor. Reding’in asıl şaşırtıcı bulduğu durum ise güvenlik açığı yaşayan firmaların müşterilerine ellerindeki verinin çalındığını ancak olayı fark etmelerinin üstünden 2-3 hafta geçtikten sonra duyurmaları.
Reding düzenlenen telekom yasa paketine “bir müşteriye ait verilerin çalındığı fark edildiği takdirde derhal müşteriler konu hakkında bilgilendirilmek zorundadır” diye bir madde koyduklarını söylüyor ve normal olanın da bu olduğunu belirtiyor. Benzer bir yasal zorunluluğu yeni veri korunumu reform tasarısına da koyacaklarını belirten Reding, bu zorunluluğun bankacılık ve finans servisleri dahil olmak üzere veri güvenliğini ilgilendiren tüm sektörlere uygulanacağını bildirmekte.



Kaynak : 