Söyleşinin ilk bölümünü Yüksel Samast : KEP Sisteminde e-Posta ile Yapılan Gönderilerin Teslimatı Kayıt Altına Alınmış Oluyor – 1, ikinci bölümünü Yüksel Samast : KEP, e-Ticaret ve e-Devlet Uygulamalarında Yaygınlaşma ve Ciddi Tasarruf Sağlayacak – 2 ve üçüncü bölümünü Yüksel Samast : KEP Yönetmelik ve Tebliğ’inin Resmi Gazete’de Yayınlanmasını Bekliyoruz – 3 başlığı altında okuyabilirsiniz.
Kaldığımız yerden devam ediyoruz :
turk-internet.com : Sizin geliştirdiğiniz teknolojiniz ve hizmetleriniz hakkinda bilgi verir misiniz? VERION Teknoloji Grubu KEP alanında neler yapıyor?
Yüksel Samast :Bilişim sektöründe 3 yıldır faaliyet gösteren VERION, özellikle başta Kayıtlı Elektronik Posta teknolojileri olmak üzere, güvenli mesajlaşma teknolojileri, elektronik imza ve zaman damgası yazılımları, elektronik fatura, kimlik yönetimi, kayıt bilgi güvenliği, adli bilişim alanlarında faaliyetlerini yürütmektedir.
Bu alanlarda 3 yıldır yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda ODTÜ Teknokent ofisimizde Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı (KEPHS) Sistem Yönetim Yazılımı, TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge desteğiyle ve ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü ile işbirliği yapılarak ETSI’nin KEP, e-imza ve zaman damgası ile ilgili tüm standartlarına tam uyumlu olarak Türk mühendislerince üretilmiştir. Geliştirdiğimiz KEPHS sistem yönetim yazılımı, ODTÜ Kriptoloji Laboratuarında test edilmiş olup, ilk pilot uygulaması Ar-Ge projesi kapsamında Ankara Noter Odası ile gerçekleştirilmiştir.
Bu teknoloji, ülkemizdeki ilk ve halihazırda tek teknoloji ve çözümdür. ETSI/TS 102 640 ve ilgili standartlar ile BTK’nın Resmi Gazetde yayımladığı yönetmelik ve tebliğe de tamamen uygundur. Bu teknolojimiz, Avrupa’da da ilgili ETSI standardına uygun olarak geliştirilmiş ilk çözümlerden birisidir, belki de ilkidir. Araştırmalarımızda, 2010 sonu itibariyle teknolojimizi geliştirme çalışmalarımızı tamamladığımızda ve TÜBİTAK’a sunduğumuzda, bizden önce ETSI TS 102 640 uyumlu teknoloji geliştirdiğini beyan etmiş bir kuruluşa rastlamadık.
VERION Teknoloji Grubu, ülkemizde kurulup yetki almak isteyen KEPHS’larına sahip olduğu bu teknolojiyi sağlamak, gerekli sistem entegrasyonlarını yapmak, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Bahsettiğim çözümleri ve hizmetleri müşterilerimize sağlamanın yanında, bu alana yatırımcı bulabilme durumuna bağlı olarak, TÜRKKEP ismiyle ticaret sicil ve marka tescilleri yapılmış anonim şirketimiz olarak KEPHS olabilme alternatifini de ayrıca değerlendiriyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız yoğun olarak sürmektedir. Ülkemizde, KEPHS sistem yönetim yazılımı sahibi tek şirket olmamızın yanında, anahtar teslimi KEPHS kurabilecek ve işletebilecek bilgi, birikim ve yetkinliği olan tek kuruluşta halihazırda biziz.
turk-internet.com : Sizden teknoloji ve hizmet alacak firmalar ile nasıl çalışacaksınız?
Yüksel Samast : Biz aslında iki boyutta KEP alanında teknoloji ve hizmet sağlıyoruz. Bir boyutta, KEPHS olmak isteyenlere gerekli tüm KEPHS teknolojilerini ve kurulum hizmetlerini sağlıyoruz. Diğer boyutta, KEP kullanmak isteyen kurum ve kuruluşlara kendi iş akışlarının KEP süreçlerine entegrasyonunu ve hizmet alacakları KEPHS ile entegrasyonlarını sağlıyoruz. Örneğin, Microsoft Exhange Server ile, EMC arşiv ürünleri ile, Oracle başta olmak üzere tüm veritabanlarıyla, anti-virüs yazılımlarıyla ve tüm HSM markalarıyla entegrasyonumuz bulunmaktadır. Dünya genelinde sistem ve uygulama yazılımları sağlayan diğer markaların ürünleriyle entegrasyon çalışmalarımız sürdürülmektedir.
Her iki boyuttada anahtar teslimi çözüm sunduğumuz gibi, sadece teknoloji sağlıyor veya sadece eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlıyor olabiliyoruz. Biz, KEP alanında önemli bir uzmanlığa ve yetkinliğe sahip olduğumuz gibi, ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi, ISO 270031 ve BS 10002 gibi, iş sürekliliği ve olay yönetimi sistemlerinde de önemli birikime sahibiz. Güven kurumu projelendirme, kurma ve hizmet sağlayıcı işletme deneyimimiz bulunmaktadır. Biz KEPHS olacak müşterilerimize iş geliştirme, pazarlama, satış, müşteri ilişkileri, faturalandırma gibi konularda da çözüm ve hizmet sağlayabilir durumdayız.
KEPHS olmak isteyenlere, teknolojimizi kullanım lisansı bazlı veya gelir ortaklığı modelinde önerebiliyoruz. Ülkemizde yasal altyapının henüz hazırlanmış olmasından dolayı konu belirli kurum ve kuruluşların gündemine 2011 yılında girmeye başlamıştır. Yıl başından itibaren özellikle bizimle temasa geçip görüşmeleri başlatmış olan, finans, bankacılık, telekom, dağıtım, kargo, nakliye, enerji gibi sektörlerden şirketler ile meslek birlikleri ve kamu kurumları gibi ülkemizin ileri gelen önemli kurum ve kuruşları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şartnamelerini hazırlamış ve satın alma aşamasına kadar gelmiş durumdadır. Bu bağlamda, 2011 yılı sonuna kadar birkaç kuruluşun kendi kurumsal amaçları için veya ticari amaçlı olarak KEPHS olma kararını alacağını, kurulum çalışmalarına başlayacağını ve önümüzdeki yılın ilk yarısı içinde hazır hale gelip hizmet vermeye başlayabileceğini değerlendiriyoruz.
turk-internet.com : KEP hizmetleri başladığında ilk uygulamaların neler olacağını öngörüyorsunuz? Ücretleri ne olacak? Bireyler sistemi nasıl kullanacaklar?
Yüksel Samast : KEP’nın ilk uygulamalarının ne olacağını aslında KEP’yı gönderici olarak ilk kullanmaya başlayacak büyük kurumların ilk başlatacakları uygulamalar belirleyecek. Bu açıdan baktığımızda, KEP’nın doğası gereği, e-fatura, e-ekstre, e-talimat, e-ihtar, e-ihbar, e-sözleşme, e-sipariş, e-başvuru gibi uygulamaların öncelikli başlayacağı öngörülebilir.
KEP kullanım ücretleri, gönderici ve alıcı olma durumuna göre değişecektir. Aynen posta, kargo, iadeli tahhütlü posta, tebligat ve noter kanalıyla bildirim işlemlerinde olduğu gibi gönderici gönderim adetine ve büyüklüğüne bağlı ücret ödeyecektir. Alıcılar ise kendilerine gelen gönderilerden dolayı bir ücret ödemeyecek ama kayıtlı elektronik posta adresi almak için makul bir ücret ödeyeceklerdir. Ücretlerin belirlenmesinde BTK yetkili olacaktır. Ülkemizde hizmet vermeye başlamış bir KEPHS henüz olmadığı için de bugün itibariyle elimizde somut bir bilgi bulunmamaktadır.
Bireyler, daha doğrusu kullanıcılar, hali hazırda standart elektronik posta kullanmak için hangi e-posta programını kullanıyorlarsa, örneğin Outlook, onu kullanmaya devam edecekler veya KEPHS’nın kendilerine sunduğu webmail aracılığıyla kullanabileceklerdir. KEP hepimizin alıştığı ve bildiği standart e-postadan hiç farklı birşey değil. Bireysel kullanıcılar KEP gönderip alırken ilave bir teknoloji, yazılım veya donanım ürünü satın almayacaklar ve bu anlamda herhangi bir ürün ödemesi yapmayacaklardır. Hangi e-mail programını kullanıyorlarsa onu kullanmaya devam edceklerdir. Sadece KEP adresinin ve/veya hizmetinin gönderici ve alıcı olma durumuna ve kullanma miktarına bağlı olarak hizmet bedelini ödeyeceklerdir. Bir nevi telefon aboneliği gibi olacaktır diye düşünülebilir. Kullanıcılar, kendilerine bir kayıtlı e-posta geldiğinde haberdar olabilmek için, hizmet aldıkları KEPHS’dan SMS ile kendisine bilgi verilmesini isteyebilecek ve/veya günlük kullandığı standart e-posta adresine bilgi iletisi gönderilmesini isteyebilecektir. Böylece, her zaman KEP adreslerini, gelen bir ileti var mı yok mu diye, sürekli kontrol etmek zorunda olamayacaklardır.

Kaynak : 