25’nci Avrupa İnsan Yönetimi Konferansı, 28-30 ylül tarihleri arasında Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Ana konu başlığı “Yakınsama: İnsan Yönetiminin Kolaylaştırıcı Rolü” olan konferansın son gününde, 19 başlık altında paralel oturumlar gerçekleştirildi. Öğleden önce gerçekleştirilen “İstihdamı Dünya Konuşuyor!” konulu oturum, dünyanın krizle her geçen gün daha bir içli dışlı olması sebebiyle dikkat çekiciydi. Oturumun konukları arasında; İnsan Yönetimi Dernekleri Dünya Federasyonu Başkanı Horacio Eduardo Quiros, Avrupa İnsan Yönetimi Derneği Başkanı Filippo Abramo, Avustralya İnsan Kaynakları Enstitüsü Ulusal Başkanı Peter Wilson, Turkcell Kurumsal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye Personel Yönetimi Derneği Başkanı Selen Kocabaş ile gelecek dönemde Avrupa İnsan Yönetimi Derneği Başkanı olacak Pieter Haen yer aldı.
Pieter Haen’in, moderatörlük görevini üstlendiği oturumda ilk konuşan isim Peter Wilson oldu. Yapısal trendlere bakıldığında uzun süreli işsizliğin dikkati çektiğini belirten Wilson, yapılan araştırmaların çalışanların daha çok (%60) aynı işi devam ettirmekten yana olduklarını gösterdiğini ifade etti. “Bireysel seviyede bakıldığında yeni nesil en çalışkan nesli oluşturuyor” diyen Wilson, istihdam yapısına bakıldığında işyerlerinin daha esnek bir anlayışa sahip olduklarının altını çiziyor. Buna göre, Asya Pasifikte çalışanların yüzde 30’u evlerinden çalışabiliyor; hatta kimi işyerlerinde çalışanlar sosyal medyayı kullanabiliyor. Şirketler kendi Wiki kanalları üzerinden çevrim içi iletişim sağlarken, üst yönetim, mesajlarını twitter gibi araçlarla çalışanlarına iletebiliyor.
Konuşmasına dünyada yaşanan değişikliğe dikkat çekerek başlayan Horacio Eduardo Quiros, Kuzey Amerika bölgesinde nisbeten daha planlı bir istihdam çalışmasının yapıldığını ifade etti. Kanada’da planlı büyüme sonucu istihdamın daha homojen bir biçimde dağıldığını belirten Quiros, ABD’de ise teşviklerle istihdam yaratılmasına çalışıldığını söyledi. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre dünyada kayıtdışı ekonominin yüzde 30 ila 40 arasında değiştiğini ifade eden Quiros, bu nedenle işsizliği ölçmenin sanıldığı kadar kolay olmadığını kaydetti.
Filippo Abramo ise konuşmasında, halen devam eden kriz dolayısıyla Avrupa’da bir istihdam haritası çıkartmanın zorluğuna değindi. Güney Avrupa ve İrlanda’da kamu açığının yüzde 100’ün üzerine çıktığını anlatan Abramo, “AB’nin, 17 ülkesi aynı para birimini kullanıyor, ama para politikaları farklı. Bence burada bir koordinasyon olması, bütün ülkelerin aynı kurallara tabi olması gerekiyor. AB hükümetleri bunun üzerinde çalışıyor” şeklinde konuştu. Nüfus yapısı ve dağılımının istihdam üzerinde önemli etkisinin bulunduğunu belirten Abramo, Avrupa’da 15 yıl içinde 50 milyon çalışanın emekli olacak olmasının endişeye sebep olduğunu söyledi. BT ve sosyal ağların ciddi bir itici güç olduğunu belirten Abramo, bu sayede yeni istihdam alanları yaratıldığını ifade etti.
Selen Kocabaş ise konuşmasında, istikrarlı ekonomik büyümenin istihdama pozitif yansıdığı görüşünü dile getirdi. Teknolojiyle birlikte çok daha fazla fırsatın ortaya çıktığına dikkat çeken Kocabaş, girişimciliğin özendirilmesi için girişim sermaysei ekseninde çalışmaların genişletilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’de, genç istihdamında ciddi bir gerilemenin görüldüğünü belirten Kocabaş, mevcut rakamların OECD ortalamasının 12 puan altında olduğunu söyledi. “Farkındalık önemli, ancak ilerleme için karar vermek ve sonrasında adım atmak gerekiyor” şeklinde konuşan Kocabaş, odaklanılması gereken konular arasında: genç/kadın istihdamı; girişimci istihdamının özendirilmesi ile kayıtdışının engellenmesini saydı.

Kaynak : 