Amerika’da, yapılan bir araştırma 0-8 yaşlar arası çocukların tablet PC, akıllı telefon benzeri cihazlara kitaplardan çok daha fazla zaman harcadıklarını gösteriyor. Mobil cihaz etkileşiminin çok küçük yaşlarda başladığına dikkati çeken gözlemciler, uygulamalar ekseninde çocuklar arasındaki gelişim farkının artabileceğine dikkati çekiyor.
Common Sense Media tarafından yapılan bir araştırma, çok küçük çocukların teknoloji kullanımında ebeveynlerinden pek geri kalmadıklarını gösteriyor. 0-8 yaş arası çocuğu olan 1400 ailenin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, çocukların kitaplar için harcadıkları sürenin 3 katını elektronik cihazlara harcadığını ortaya koyuyor.
Araştırmada adı en çok öne çıkan donanım şu an için televizyon. Ancak uzmanlar bunun yakın bir gelecekte tablet PC’lerden yana değişeceğinden emin. Katılımcı çocukların yüzde 53’ü akıllı telefon, tablet PC’leri yakından biliyor. Ebeveynlerin yüzde 20’si çocukları için özel uygulamalar indirdiklerini beyan ediyor.
Daha detaya inildiğinde 0-1 yaş arası çocukların yüzde 10’u bir mobil cihaz ile bir şekilde tanışmış. Ebeveynlerinin ifadelerine göre; 0-8 yaş arası çocukların yüzde 11’i bir mobil cihazı ortalama 43 dakika kullanmış. Bilgisayarlara gelince, 5-8 yaş grubu çocukların yüzde 22’si günde en az bir kez; yüzde 46’sı ise haftada en az bir kez bu donanımlara tıklamış.
Araştırma, dijital uçurumun daha küçük yaşlardan başlayabileceğine dikkat çekiyor. Buna göre; 75 bin dolar ve üzeri yıllık geliri olan üst gelir grubu aileler büyük ölçüde (%91) çocuklarına bilgisayar sunabiliyorken, 30 bin dolar yıllık geliri olan alt-gelir grubu ailelerin sadece yüzde 48’i çocuklarına bilgisayar ortamını sağlayabiliyor. Benzer bir durum uygulamalar cephesinde de kendisini gösteriyor. Düşük gelir seviyesine sahip ailelerin yüzde 14’ü çocukları için uygulamalar indirebiliyorken, daha yüksek gelir grubundan ailelerin yarıya yakını (%47) uygulama indirdiğini beyan ediyor. Düşük gelir grubu ailelerin yüzde 38’i “uygulama” kelimesinin ne anlama geldiğini bilmediklerini belirtiyor.
Araştırma, 0-2 yaşlar arası çocukların 3’te 1’inin odasında bir TV’nin bulunduğunu; 0-8 yaşlar arası çocukların günde ortalama 1 saat 44 dakika TV izlediklerini, buna karşılık günde sadece 29 dakikayı bir kitapla etkileşime ya da anlatılan hikayeye ayırdığını ortaya koyuyor.

Kaynak : 