ABD’de federal mahkeme, polisin, elinde arama izni olmasa da, bulduğu bir cep telefonunundan çağrı yaparak o telefonun numarasına erişebileceğine hükmetti. Ancak kararı açıklayan yargıç, bunun çok ince bir çizgi olduğunu ve telefon rehberi dahil olmak üzere herhangi bir içeriğin arama izni olmaksızın incelenemeyeceğini ve kanıt olarak kullanılamayacağını vurguluyor.
ABD’nin Indiana eyaletinde uyuşturucu satıcılarına yönelik bir baskın düzenleyen polis ekipleri olay mahallinde birkaç adet cep telefonu olduğunu fark etmiş. Polis, söz konusu cep telefonlarını açarak kendi telefonlarına çağrı bırakmış. Polis daha sonra ise bir arama emri çıkartarak tespit edilen telefon numarasının sahibine ulaşmış. Cep telefonu sahibi şüpheli sıfatıyla göz altına alınırken, yapılan duruşmalar sonrasında zanlılardan bir kısmı mahkemede suçlu bulunmuş ve hapis cezaları almış.
Ancak zanlılar arasında bulunan ve mahkemede 10 yıl ceza alan Abel Flores-Lopez, polisin elinde arama emri olmadan cep telefonlarını karıştıramayacağını ileri sürerek temyize başvurmuş. Bu temyiz davasını değerlendiren ABD Temyiz Mahkemesi 7. Dairesi, polisin arama emrine gerek olmaksızın ele geçirdiği bir cep telefonunun numarasını tespit edebileceğine hükmetti. Yine de yargıç Richard Posner bu konuda son derece temkinli davranılması gerektiğini düşünüyor.
Posner, örneğin cep telefonlarının üzerinde yer alan kameralar sayesinde polisin ev aramaları gerçekleştirebileceğine dikkat çekiyor. Posner bu durumda sadece cep telefonunu incelemek için alınan bir mahkeme izninin bir anda mülk aramasına dönüşebileceğini ve bunun yasa dışı olacağını vurgulamakta. Yargıç Posner cep telefonlarını bir günlüğe benzeterek polisin olay mahallinde bulduğu bir cep günlüğünü açabileceğini ve sahibinin adını ve soyadını öğrenebileceğini ancak başka hiçbir bilgiyi inceleyemeyeceğini söylemekte.
Savcılık makamı, günümüzde cep telefonu hafızalarının uzaktan erişimle tamamen silinebileceğini söyleyerek kanıt toplama işleminin giderek zorlaştığına dikkat çekmekteydi. Mahkeme heyeti, savcılık makamının endişelerini anlamakla birlikte, arama izni olmadan cep telefonlarının rehberi dahil içerdiği hiçbir bilgiye erişilemeyeceğini ancak ve ancak cep telefonunun numarasının alınabileceğini açıkladı.



Kaynak : 