Turkcell’de yıllık olağan genel kurul sürecinin yaklaştığı konuşuluyor ve bir kez daha hissedar çekişmeleri gündeme taşınacak gibi gözükmekte. Hatırlarsanız bu çekişmeleri önemli bir biçimde etkileyecek bir gelişme bu hafta başında yaşanmış ve TeliaSonera ile Altimo, ortak oldukları diğer bir firma olan Rusya’nın 2.büyük mobil telefon operatörü MegaFon’daki hisselerini, üçüncü ortak olan Alişer Usmanov’a satmak üzere anlaşma yaptıklarını açıklamışlardı [1].
Bu son derece önemli bir gelişme zira TeliaSonera ve Altimo’nun Rusya’daki sorunu çözdükleri ve Turkcell’deki soruna çok daha fazla odaklanacakları konuşulmakta. Biz de turk-internet.com olarak TeliaSonera’nın Grup İletişiminden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edström ile temasa geçtik ve kendisine kamuoyunda oluşan soruları yönelttik.
turk-internet.com: Bayan Edström, bu hafta TeliaSonera ve diğer büyük ortakların MegaFon’daki sorunla ilgili olarak sonunda bir anlaşmaya vardıklarını öğrendik. Merak ettiğimiz konu bunun TeliaSonera’nın Turkcell’deki pozisyonunu nasıl etkileyeceği. Basında, MegaFon sorunu çözüldüğü için, TeliaSonera ve Altimo’nun Turkcell’deki sorun üzerine daha etkin ve odaklı bir çalışma yapacakları konuşulmakta. Şu anda TeliaSonera’nın pozisyonu tam olarak nedir?
Cecilia Edström: Megafon’daki işlemin direkt olarak Turkcell üzerinde herhangi bir etkisi yok. Ancak bu anlaşma aynı zamanda Altimo ile birlikte, bundan böyle tüm ortak ilgimizi Turkcell’deki yasal durum ve sahiplik tartışmalarına yönlendirebileceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca bu anlaşma, daha önce (Altimo ile) tasarladığımız holding şirketi yapısına da artık ihtiyaç kalmadığını göstermekte.
turk-internet.com: Megafon anlaşması sadece bir anlaşmazlığın çözümünden daha fazla önem taşıyor. Ben şahsen Türkiye’de basın mensupları ile buluştuğunuzda [2], basın mensuplarının size Turkcell’deki hisselerinizi satmayı düşünüp düşünmeyeceğiniz şeklinde bir soru yönelttiğini hatırlıyorum. Siz ise TeliaSonera’nın sahip olduğu hisseleri her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gördüğünü ve ne Megafon’da ne de Turkcell’de hisse satışını düşünmediğinizi açıklamıştınız. Şimdi Megafon’da olan durum ise bunun tam aksini göstermekte. TeliaSonera’nın stratejisinde bir değişiklik mi oldu?
Cecilia Edström: Değişen hiçbir şey olmadı ve hala Megafon’da uzun vadeli stratejik sahiplik hisselerimizi koruyor ve küçük ortaklıktan doğan haklarımızı saklı tutuyor olacağız. Bu son işlemle birlikte amacımıza uygun bir biçimde, hem temettü dağıtımı aracılığıyla hem de firmanın gelecekte yapacağı halka arz aracılığıyla likidite kazanmayı başardık. Turkcell konusunda ise her zaman olduğu gibi uzun vadeli stratejik sahiplik hisselerimizi korumaktayız.
turk-internet.com: TeliaSonera’nın 2011 yıl sonu finansal rapor sunumunu da izlemiştim [3]. O sunumda CEO’nuz Lars Nyberg, Turkcell ve Megafon’da temettü alamadığınızı ve bunun TeliaSonera’ya mali anlamda negatif etkileri olduğunu söylemişti. Megafon’da taviz vermenizin sebebi bu muydu? Şunu da belirtmem lazım ki TeliaSonera ve Altimo’nun Turkcell’de 2 yıldır temettü dağıtımını bloke ettikleri ve bu sayede Çukurova’yı köşeye sıkıştırmaya çalıştıkları konuşuluyor. Megafon’da anlaşmaya varılmasının sebebinin de Turkcell’deki mali baskıyı sürdürebilmek olduğu söylenmekte…
Cecilia Edström: Megafon konusunda, temettü almamız ve uzun vadeli bir temettü stratejisi üzerinde anlaşmaya varmamız aslında diğer ortaklarla yaptığımız anlaşmada yapbozun sadece bir parçası olarak düşünülmeli. Geçtiğimiz yıl Turkcell’deki temettü dağıtımının bloke edilmesi ise Olağan Yıllık Genel Kurul’un tamamlanamaması sebebiyle olmuştur.
turk-internet.com: TeliaSonera (ve Altimo) Çukurova ile de benzer bir biçimde anlaşmazlıklarını çözebilirler mi? Çukurova temsilcileriyle bugüne dek hiç temasınız oldu mu veya böyle bir temas gerçekleştirmeyi ve benzer bir “müzakere” sürecini göz önünde bulundurur musunuz?
Cecilia Edström: Çukurova ile yıllardan beri müzakere yapmaya çalışıyoruz ancak onlar, aynı hisseleri önce bize sonra da Altimo’ya satmaları sonucunda oluşan probleme bir çözüm bulunması konusuyla bu güne dek hiç ilgilenmediler. Dolayısıyla biz de yasal haklarımızın takibi konusunda Altimo ile güç birliği yapmaya karar verdik.
turk-internet.com: Bu yılki genel kuruldan ne beklemeliyiz? Geçtiğimiz seneye göre bir fark olacağını düşünüyor musunuz?
Cecilia Edström:Umuyoruz ki Haziran ayına dek bir yıllık olağan genel kurul yapılabilir ve SPK’nın regülasyonları doğrultusunda yönetim kuruluna daha fazla sayıda bağımsız üye ataması yapılabilir.
[1]- TeliaSonera ve Altimo, Megafon Hissesi Satmak Üzere Anlaştı
[2]- TeliaSonera Başkan Yardımcısı Edstrom, İstanbul’da Bir Basın Toplantısı Düzenledi

Kaynak : 