Bir süreden beri Facebook’un da bir uygulama mağazası açacağına dair spekülasyonlar yapılmaktaydı. Sonunda bu haber kısmen doğru çıktı ve sosyal network devi, kendi uygulama merkezini açtı. Hem mobil kullanıcılara hem de web kullanıcılarına açık olan bu merkezle birlikte pek çok uygulama bir çatı altına toplanmış olacak. Projeyle birlikte ileride ücretli uygulama satışının da gündemde olduğu açıklanmakta.
Facebook’un kendi uygulama mağazasını açacağı iddiaları ilk gündeme geldiğinde, sosyal network devinin Apple’ın uygulama pazarındaki dominant yapısına meydan okuduğu ve iTunes’a HTML5 uygulamalar koyarak buradan kendine pay elde edeceği ileri sürülmüştü. Ancak bu iddialar fazlasıyla abartılı çıktı zira Facebook’un duyurusunu yaptığı proje, bir uygulama mağazası olmaktan çok bir uygulama merkezi. Hem iOS hem de Android tabanlı uygulamalar, Facebook’un kurduğu platformda tanıtılacaklar ancak uygulama indirme işlemi yine Orijinal uygulama mağazaları üzerinden gerçekleşecek. Facebook bir yandan da sosyal network uygulamalarını ve web tabanlı uygulamaları tanıtıyor olacak.
Önümüzdeki haftalarda devreye alınması planlanan Facebook App Center, aslında sosyal network devinin kendi uygulamalarını da satabileceği bir ortam. Ancak Facebook’un sadece kendi uygulamalarını satmak için bir platform açması oldukça mantıksız olurdu zira Facebook uygulama sayısı, iOS veya Android’teki uygulama sayılarından çok çok düşük. Ayrıca Facebook, mobil alanın yükselişte olduğunun farkında ve bu yüzden mobil kullanıcıları hedefleyebilmek için bir Mağaza yerine bir Merkez açmayı tercih ediyor.
Üstelik Facebook için asıl gelir kaynağı, uygulama satmak değil reklam satmak. Firmanın böyle bir merkez kurması ve iTunes veya Google Play’e yönlendirmesi bile aslında kendi kullanıcıları hakkında daha fazla bilgi edinmesini (ne tür uygulamalardan hoşlanıyorlar, mobil uygulamalara ne kadar harcıyorlar vs…) ve bu metrikleri hedefli reklamcılıkta kullanabilmesini sağlayacak. Facebook’un böyle bir projeden kazancı bunlarla da sınırlı değil. Sosyal network devinin Apple ve Google ile rekabete girmek yerine iki firmayı da iş ortağı olarak yanına çekmesi de cabası.

Kaynak : 