Wall Street Journal’ın iddialarına göre Google, hakkında soruşturma yürüten ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile bir anlaşma sağlamak üzere. Apple’ın Safari tarayıcısındaki gizlilik ayarlarını hiçe saydığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Google’ın anlaşma gereğince FTC’ye 22,5 milyon Dolar ödeyeceği söyleniyor. ABD’de şirketler için mahkeme dışında anlaşma yöntemini seçmek ve tazminat ödemek sıkça başvurulan bir yöntem ancak 22,5 milyon Dolarlık meblağın FTC tarafından tek bir şirketten bir seferde alınan en büyük anlaşma ücreti olduğu rapor edilmekte.
Şubat ayında Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan bir makalede, Google ile bazı dijital reklam şirketlerinin Apple ürünü Safari web tarayıcılarındaki koruma kalkanını bypass ederek, fark ettirmeden kullanıcıları takip ettikleri iddiası gündeme getirilmekteydi. FTC, bu iddiaların ciddileşmesi üzerine konuyla ilgili bir soruşturma açtığını duyurdu [1]. Google ise olayın farkında olmadıklarını ve gazetenin kendileri ile temasa geçmesinin ardından söz konusu bypass işlemini sağlayan kodu derhal devre dışı bıraktıklarını açıklıyordu. Ancak anlaşılan “farkında bile değildik” söylemi Google’ı kurtarmaya yeterli olmamış. Arama devinin bu işten sıyrılmak için FTC’ye 22,5 milyon Dolar ödeyeceği söyleniyor.
Google’ın ana gelir kaynağı reklamlar. Firma hem sürekli yeni kodlar geliştirerek reklamcılık platformunu daha başarılı hale getirmeye gayret ediyor, hem de reklam ajanslarıyla yakın temas kurarak gelirlerini maksimize etmeye çalışıyor. Ancak Google’ın çok ince bir ip üzerinde yürüdüğünü söylemek yanlış olmaz zira arama devi aleyhinde hem ABD’de hem de AB nezdinde açılan rekabet davaları ve soruşturmaları mevcut.
Söz konusu soruşturmalar arasında en çok gündeme gelen ise AB Rekabet Komisyonu’nun 2010 yılında Google aleyhinde başlattığı inceleme. Avrupa Birliği (AB) rekabet komiseri Joaquin Almunia, sonunda Mayıs ayında Google soruşturmasıyla ilgili uzun süredir devam eden sessizliğini bozmuş ve Google’ın iyileştirme yapması gereken alanlarla ilgili bir açıklama yayınlayarak topu Google’a atmıştı [2]. Google Başkanı Eric Schmidt ise geçtiğimiz hafta Joaquin Almunia’ya gönderdiği cevap mahiyetindeki mektubunda uzlaşma işaretleri vermişti [3].
[1]- FTC, Google’ın Web Tarayıcılarını İzin Almadan Takip Etmesini İnceliyor
[2]- AB Rekabet Komiserliği Google Soruşturmasında Topu Arama Devine Attı
[3]- Google AB Regülasyonuyla Uzlaşmanın Yolunu Arıyor

Kaynak : 