Sağlık, bilişim sektörünün son yıllarda en çok ilgilendiği konuların biri. Dolayısıyla Bilişim Zirvesi 2012’de de ele alındı. Moderatörlüğünü Sağlık Bakanlığı’ndan e-Sağlık Daire Başkanı Dr. Ünal Hülür’ün yaptığı “Elektronik Sağlık Kaydı” konulu panele Sisoft Genel Müdürü Dr. Nejat Çakmak, Türk Telekom Teknoloji Başkanlığı Kurumsal Talep Yönetimi Müdürü Erhan Kumaş, SGK, Genel Sağlık Sigortası Yazılımları Daire Başkanı Hülya Akyürek, SRDC Yazılım, Araştırma, Geliştirme ve Danışmanlık Genel Müdürü Prof. Dr. Asuman Doğaç ile Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Danışmanı Şimşek Mert konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Ünal Hülür, hastanelerin yazılımları iş gereklilikleri çerçevesinde zaman zaman farklı bir şekilde çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirterek bunun SGK ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte gerçekleştirecekleri çalışmalarla çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. Dr. Hülür, Sağlık Bakanlığı’nın aralarında Türk Telekom’un da olduğu şirketlerle protokol yaparak geliştirme projeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Hülya Akyürek, Sağlık Bakanlığı’nın halen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde pilot olarak yürüttüğü bir çalışma çerçevesinde vatandaşların SGK’ya gitmeden protezini satın alabilmesinin mümkün hale getirildiğini ifade etti. Vatandaşların, e-imza ile faturalarını SGK’ya elektronik ortamdan gönderebileceklerini belirten Akyürek, optik uygulama ve hizmetlerin de e-faturaya dahil edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Asuman Doğaç, Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Klinik İşlemleri Bildirimi Web Servisi Sağlıknet ile gerekli bilgilerin doktor ve hastaların kullanımına sunmanın mümkün olduğunu ifade etti. Bu platform sayesinde hangi donanımların hastaya takılı olduğunu görebilmenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Doğaç, klinik dokümanları görüntüleyebilmenin de imkan dahilinde olduğunu belirtti.
Mahremiyet çerçevesinde hastalara sunulan “onam yönetim” uygulamasının kullanıcıya belgelerini kimlerin görüntüleyebileceğine karar verme hakkını tanıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğaç, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen projelerle kişisel sağlık yönetim sistemlerinin entegrasyonuna çalışıldığını söyledi. Mahremiyet uygulamalarının Sağlık Bakanlığı veri tabanındaki tüm bilgiler için geçerli olduğunu belirten Prof. Dr. Doğaç, hastaların bilgilerini kendilerine gösterecek yazılımların hazır olduğunu, sadece bunun pilot bir uygulama çerçevesinde devreye alınması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Doğaç, bu çalışmanın 3 ay içerisinde başlatılacağını öngördüğünü kaydetti.
Şimşek Mert ise “Aile Hekimliği” sistemine geçilmesinin ardından toplanan verilerin lokalize edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Bakanlığın desteklediği projeyle hastaların geçmişe dönük sağlık verilerinin bakanlığın veri tabanında tutulduğunu belirten Mert, bir tarafta da radyolojik verilerin dijital ortamdan ulaşılabilir olması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın, kronik ve bulaşıcı hastalıkların takibini yapacak bir platform için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Mert, merkezi bir yapının olmasının verilerin herkesle paylaşılabileceği anlamına gelmediğini söyledi. Mert, verilerin hastane ve aile hekimleriyle paylaşımlarının bir sonraki adımı oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak : 