Hindistan Telekomünikasyon Bakanlığı, ülkedeki tüm mobil operatörlerin 31 Aralık 2012 tarihine dek BlackBerry servislerini takip edebilecek birer sistem kurmaları gerektiğini duyurdu. Bu tarihe dek takip sistemi kuramayan operatörler, sundukları BlackBerry servislerini de erişime kapatmak durumunda kalacaklar. BlackBerry’nin üreticisi RIM firması, Hindistan otoriteleri ile uzun süre ters düştükten sonra [1], [2], [3] geçtiğimiz Şubat ayında Mumbai’de yerel bir sunucu kurmuş ve böylece BlackBerry Internet servisleri ve IM (hızlı mesajlaşma) servisinin takibi mümkün hale gelmişti.
Hindistan Telekomünikasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, RIM firmasının Şubat ayında Mumbai’de yerel bir sunucu kurmasına rağmen bazı mobil operatör sistemlerini bu sunucularla bağlantılı hale getirmek konusunda şu ana dek gerekli adımları atamamışlar. Yapılan açıklamada 31 Aralık 2012 tarihinin son gün olduğu ve BlackBerry servisleri için takip sistemlerini devreye alamayan operatörlerin bu servisi 1 Ocak’tan itibaren veremeyecekleri duyurulmakta. Bazı mobil operatörlerin sistem kurulumu ve “yasal dinleme” yeterlilikleri konusunda hala test aşamasında oldukları rapor ediliyor.
Hindistan hükümeti aslında 2008 yılından bu yana BlackBerry’deki Messenger ve kurumsal E-mail servislerinin şifreleniyor oluşundan şikayetçi. 2010 yılında Hindistan’daki bilişim yasaları değişince bu tartışmalar bir kez daha başlamış ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden de bu yönde talepler gelince RIM hayli sıkıntılı günler geçirmek zorunda kalmıştı. Sonuçta 2 yıl kadar gecikmeli de olsa Hindistan yönetiminin istediği oldu ve RIM Hindistan’da yerel bir sunucu kurmak zorunda kaldı. Ancak şimdi de bu sunucu ile mobil operatörlerin entegrasyonunda güçlükler yaşanmakta.
[1]-Blackberry ve Skype, Hindistan Hükümetince Yasaklanabilir
[2]-Hindistan RIM’in (Blackberry) ‘Düzeltildi’ Raporunu Reddetti
[3]-Hindistan, BlackBerry Kullanıcılarının Erişimini Kesecek Mi?



Kaynak : 