LCD panel üreticilerine Avrupa Komisyonu’ndan kötü haber geldi. Aralarında Panasonic, Phlips, LG ve Samsung gibi devlerin bulunduğu 6 firmaya toplam 1,47 milyar Euro fiyat sabitleme cezası ceza kesildi. Aynı firmalar ABD’de de yine aynı suçtan toplam 1,1 milyar Dolar ceza yemişlerdi [1]. Firmaların 1996 – 2006 yılları arasında “yeşil teknoloji toplantıları” kisvesi altında buluşarak fiyat sabitleme görüşmeleri yaptıkları söyleniyor.
Avrupa Komisyonu Rekabet Komiseri Joaquin Almunia imzasıyla yayınlanan açıklamada, 6 firmanın bir araya gelerek bir kartel oluşturdukları ve kendi aralarında fiyat sabitleme ve pazar bölüşümü anlaşmaları yaptıkları belirtilmekte. Firmaların özellikle 1996 – 2006 yılları arasında bu pazarlıkları aktif bir biçimde gerçekleştirdikleri ve tüplü ekran (CRT monitör) pazarında rekabete aykırı her türlü davranışı gerçekleştirdikleri rapor edilmekte. Almunia, CRT monitör pazarında yapılan fiyat sabitleme operasyonlarından tüketicilerin büyük bir zarar gördüklerini açıklamakta.
Avrupa Komisyonu’nun TV üreticilerine verdiği cezalar arasında en yüksek olanı 313,4 milyon Euro ile Philips firmasına kesilmiş durumda. Philips CEO’su Frans van Houten karara itiraz edeceklerini açıklamakta. LG’ye 295,6 milyon Euro, Panasonic firmasına 157,5 milyon Euro, Samsung’a 150,8 milyon Euro, Toshiba’ya 28 milyon Euro ve Technicolor firmasına da 38,6 milyon Euro ceza kesilmiş durumda. Avrupa Komisyonu, bu cezalar dışında firmaların kurdukları ortak teşebbüslere de ceza açıkladı ve toplam rakam 1,47 milyar Euro’ya tırmandı.
CRT teknolojisi, 2000’lerin başında LCD ve Plasma teknolojilerinin gelişimiyle birlikte atıl hale gelmişti. Şimdi Avrupa Komisyonu’nun bu kararıyla birlikte firmaların bu karlı alanı nasıl bölüştükleri ve LCD gelişimini geciktirmeye çalıştıkları da daha net bir biçimde gözler önüne serilmekte. Bir zamanlar CRT monitör üreten, şimdi ise LCD işinde olan bu firmalar ise son dönemde darbe üzerine darbe yiyorlar zira sektördeki talep beklentilerin çok altında kalmakta.
[1]-LCD Panel Üreticileri Fiyat Sabitleme Davasında Toplam 1,1 Milyar Dolar Ödeyecekler



Kaynak : 