Dünyanın en yaygın alternatif para birimi olan Bitcoin’in değeri 33 Doların üzerine çıkarak tavan yaptı. Kasım 2011’de 2 Dolar olarak değerlenen Bitcoin’ler böylece sadece 2 yılda değerini 15 kat arttırmış oldu. Bitcoin, temelleri 2008 yılında atılan ve bugün Wikileaks’ten Reddit’e, Internet Archive sitesinden yerel e-ticaret sitelerine dek pek çok şirket tarafından kullanılan bir ödeme yöntemi olarak karşımıza çıkmakta.
Bitcoin, herhangi bir merkez bankası tarafından basılmayan ve bir resmi kurum tarafından takibi yapılmayan elektronik bir para birimi. Ocak 2009’da hayata geçen bu para birimi sistemi, Bittorent ağlarına benzer şekilde uçtan uca dağıtık bir ağ özelliği göstermekte. Bitcoin sisteminde aktarımı yapılan her Bitcoin parçasının sonunda özel bir hash kodu bulunuyor. Bu ağda transferi yapılan işlemler, kayıtlarda tutuluyor ve her bir kaydın onayı son derece kompleks bir işlem olan SHA256 hash kodu çözümü ile yapılıyor. Böylece para aktarma işlemi oldukça yüksek bir güvenlik düzeyiyle onaylanmış ve aynı paranın 2 kere dolaşıma girmesi (sahtecilik) engellenmiş oluyor.
Gerçi bu yöntem yani Bitcoin sistemi 2011’de ciddi bir dolandırıcılık vakasının hedefi oldu ve Bitcoin’lerin değeri bir anda neredeyse sıfıra vurdu. Ancak daha sonra Japonya merkezli MT Gox gibi şirketlerin süreci daha sıkı takip etmeye başlamalarıyla Bitcoin kullanımı yeniden yükselişe geçti ve bugün Bitcoin’lerin değeri tavan yapmış durumda. Şu anda 10,8 milyon Bitcoin dolaşımda ve 2140 yılına dek toplam 21 milyon Bitcoin’in dolaşıma girerek sistemin kapanacağı (yeni Bitcoin işlenmeyeceği) açıklanıyor.
MT Gox’ın bu ay içinde ABD’de bir başka Bitcoin takip şirketi olan CoinLab ile işbirliğine gideceğini açıklamasının da şimdi yaşanan değer artışında etkili olduğu söyleniyor zira bu güvenle birlikte Reddit, Internet Archive ve Kim Dotcom’un yeni girişimi olan Mega gibi siteler de Bitcoin ile ödeme kabul edeceklerini açıkladılar.

Kaynak : 