Türkçemizde “adı çıkmış dokuza inmez sekize” şeklinde son derece güzel bir ifade vardır. Şimdi ABD’deki ulusal güvenlik ajansı da ABD vatandaşlarını yasadışı teknik takip yapmayacaklarını inandırmaya çalışıyor. Kurumun daha önce 11 Eylül saldırıları ardından çıkartılan Vatanseverlik Yasası kapsamında, ABD Başkanı George Bush’tan özel yetki alarak yasadışı teknik takip yaptığı ise gün gibi ortada. Hatta kuruma yetki veren FISA yasası da geçici bir yasa olarak tasarlanmasına rağmen önce 2008’de getirilen ek maddelerle genişletildi, sonrasında ise 2012 sonunda yasanın geçerliliği 5 yıl daha uzatıldı [1].
ABD’de istihbarat ve güvenlik örgütlerinin çatısı durumundaki Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), 1,2 milyar Dolarlık yeni bir veri merkezi inşa ediyor. Ancak Kendi alanının en üst düzey teknolojisiyle donatılacak olan bu yeni veri merkezi, ABD’nin teknik takip konusunda yeni faaliyetlere gireceği endişesini de beraberinde getirmekte. NSA, dün bu iddiaları yalanlayan bir açıklama yaptı ve hiçbir zaman yasa dışı bir biçimde ABD vatandaşlarını dinlemek veya mail iletişimlerini izlemek gibi bir çalışma niyeti taşımadıklarını açıkladı. Bu açıklamaya karşın, NSA kurumunun George Bush döneminde direkt Başkanlık direktifi ile “mahkeme kararı olmadan” teknik takip yetkisi kazandığı bilinen bir gerçek.
NSA dün yaptığı yazılı açıklamada, Utah’ta kurulacak olan 93.000 metre karelik Veri Merkezi’nin aslında ABD vatandaşlarını yasa dışı olarak izleyip dinlemek üzere kurulduğu yönünde basında aslı astarı olmayan pek çok haber çıktığını ve tüm bu iddiaların yalan olduğunu duyurdu. NSA, tamamen ABD yasalarına bağlı olarak hizmet veren bir devlet kurumu olduğunu hatırlattığı açıklamada tüm kamu kurumları gibi denetime de tabi olduklarını vurguladı.
Yapılan açıklamada, kurulacak veri merkezinin “istihdama katkısından bahsedilmesi” ise son derece şaşırtıcı. NSA sözcüsü Vanee Vines, 2011 yılında hazırlanan bir rapora atıfta bulunarak, söz konusu yeni veri merkezinin inşaat aşamasında 5 ila 10.000 kişiye istihdam sağladığını ve inşaatın bitmesinin ardından da 100 ila 200 kişiye kalıcı iş imkanı sağlayacağını açıkladı. Başı sıkışan herkesin “ama ben istihdam sağlıyorum” çıkışının sınır tanımadığına en net örnek de bu olsa gerek.
[1]-ABD Senatosu, İstihbarat Amaçlı Teknik Takibe 5 Yıl Daha Dokunulmazlık Getirdi



Kaynak : 