Cafcaflı BT projeleri, kimi zaman büyük başarısızlıklara da yol açmakta. Bunun son örneği ise İngiltere’den. BBC yönetimi, 2008 yılında başladıkları ancak bir türlü işler duruma sokamayıp sonunda geçtiğimiz yıl bırakmak zorunda kaldıkları Dijital Medya İnisiyatifi programının kendilerine 150 milyon Dolara mal olduğunu açıkladı. BBC’nin strateji ve dijital biriminden sorumlu yöneticisi James Purnell, işi ellerine yüzlerine bulaştırdıklarını kabul edip özür diliyor.
BBC genel müdürü Tony Hall, bu projenin yönetim biçimiyle ilgili ciddi endişeler taşıdıklarını ve bu yüzden bir soruşturma açtıklarını duyurmakta. Söz konusu soruşturmayı kendilerinin değil, tarafsız 3. şahıs bir denetim firmasının yönettiğini söyleyen Hall, hem bu projede neyin aksadığını öğrenmek hem de hatalarından ders çıkartmak istediklerini açıkladı. Bu arada, BBC’nin teknolojiden sorumlu en üst düzey yöneticisi John Linwood da bu fiyaskodan nasibini aldı ve görevinden alındı.
Dijital Medya İnisiyatifi (DMI), İngiliz televizyon kanalı BBC tarafından 2008 yılında başlatılmış bir projeydi. BBC’nin hem prodüksyion hem de arşivleme sistemini modernize etmeyi amaçlayan proje, önce Siemens’e ihale edilmiş ancak 2009 yılında yaklaşık 42 milyon Dolarlık cayma bedeli ödenerek Siemens’le olan kontrat sonlandırılmış ve proje in-house olarak BBC içinde sürdürülmeye başlanmıştı. Bu projede yer alan bazı BBC çalışanlarının aşırı strese bağlı sağlık sorunları yaşamaları ve bazı çalışanların zihin sağlığı enstitülerinde tedavi görmek zorunda kalmaları, DMI projesinin lanetli bir proje olarak yorumlanmasına da sebep olmuştu.
BBC’nin tıpkı TRT gibi bir devlet kanalı olması, 4 yılda batırılan 150 milyon Dolarlık projeyi daha da önemli hale getirmekte. Yürütülen soruşturmanın neticesi merakla bekleniyor. Ancak uzmanlar, özellikle devlet teşebbüsü olan büyük kurumlarda bunun gibi batırılan daha pek çok BT projesi olduğunu ancak kamuoyuna açıklanmadığı için kimsenin dikkatini çekmediğini söylemekteler.

Kaynak : 