ABD Adalet Bakanlığı, yürüttüğü bir rekabet karşıtı uygulama (tröst) soruşturması kapsamında LG firmasına 1 milyon $, Panasonic firmasınaysa 10,7 milyon $ ceza kesti. Her iki firmanın da silindirik lityum iyon pillerde adı açıklanmayan bazı firmalarla gizli görüşmeler yaparak fiyat sabitleme uygulaması gerçekleştirdiği ve rekabete aykırı davrandığı açıklanıyor. Nisan 2007 – Eylül 2008 yılları arasında gerçekleştirilen bu fiyat sabitleme çalışması iddialarını Panasonic ve LG de kabul ederek Adalet Bakanlığı ile mahkeme dışında anlaşma yolunu seçmişler.
Son dönemde teknoloji camiasında rekabete aykırı uygulamalar arasında en popüler olanı fiyat sabitleme çalışmaları gibi gözükmekte. Apple’ın 5 büyük yayın evi ile bu türden bir anlaşma yapması [1] veya Avrupa Komisyonu’nun LCD TV üreticilerine kestiği 1,47 milyar €’luk cezalar fiyat sabitleme çalışmalarının en net örnekleri. Bu örnekler arasına şimdi bir yenisi eklendi ve LG ve Panasonic firmalarının (Sanyo üzerinden) laptoplarda kullanılan silindirik lityum iyon pillerde benzer bir rekabete aykırı faaliyet gerçekleştirdikleri açıklandı.
ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklama, her 2 firmayla da mahkeme dışında anlaşma sağlandığı ve LG’ye 1 milyon, Panasonic’e ise 10,7 milyon $ ceza kesildiğini gösteriyor. Ayrıca Panasonic firması otomotiv sektöründeki şirketlerle anlaşarak bazı otomobil parçalarında fiyat sabitleme suçundan 45,8 milyon $ daha cezaya çarptırılmış durumda. Bu tip vakalar mahkemeye yansıdığında uygulanan cezalar hayli yüksek olduğu ve bazı vakalarda son tüketicilerin toplu dava açmasına da olanak sağlandığı için firmalar genellikle ABD Adalet Bakanlığı ile mahkeme dışında anlaşma yoluna sıcak bakıyorlar.
[1]-Apple, E-Kitap Fiyat Manipülasyonu Davasında Suçlu Bulundu
[2]-Avrupa Komisyonu TV Üreticilerine Kartel Oluşturdukları İçin 1,47 Milyar Euro Ceza Kesti



Kaynak : 