Edward Snowden tarafından ortaya çıkartılan NSA skandalı henüz sıcaklığını korurken, ortaya atılan son iddia, Suriye’de kullanılan kimyasal silahların Esad rejimi tarafından ateşlendiğinin NSA tarafından yapılan dinlemeler neticesinde tespit edildiği yönünde. BM gözlemcileri ülkede incelemelerini sürdürürken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kimyasal silah kullanan tarafın Esad rejimi olduğundan emin oldukları yönünde bazı açıklamalar yaptı. Şimdi bu kanaate NSA tarafından yürütülen teknik takip ve dinleme faaliyetleri sonucunda varıldığı ileri sürülüyor.
1 hafta önce Suriye’nin Ghouta bölgesinde yoğun bir kimyasal silah saldırısı gerçekleştirildi ve yüzlerce hatta binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından, söz konusu katliamı Esad rejiminin mi yoksa muhalif güçlerin mi gerçekleştirdiği ciddi bir tartışma konusu oldu. Ancak ABD yönetimi, kısa süre önce yaptığı açıklamalarda kimyasal silahların Esad rejimi tarafından kullanıldığına dair ellerinde “güçlü kanıtlar” olduğunu açıkladı. Şimdi bu kanıtların NSA tarafından dinlenen ve ele geçirilen telefon görüşmeleri ve yazışmalar olduğu ileri sürülüyor.
The Cable adlı web sitesi, Suriye’deki saldırının ardından Suriye Savunma Bakanlığı görevlilerinin panik halde telefonlarına sarıldıklarını ve bu iletişimin ABD istihbaratı tarafından dinlendiğini ileri sürüyor. Cable’a göre, ABD’nin kimyasal silah kullanımı konusunda bu kadar kesin açıklamalar yapmasının sebeplerinden birisi de bu istihbarat kayıtları. Ancak iddiaya göre ABD yönetimi, yasa dışı yollardan elde ettikleri bu kanıtları üstelik NSA skandalı son derece ciddi boyutlara ulaşmışken BM veya NATO’ya sunamıyor. Bunun için de BM gözlemcilerinin Suriye’de incelemelerini tamamlamalarını bekliyor.
Analistler, The Cable tarafından ortaya atılan bu iddiaların gerçekçi olabileceğini zira NSA’in global teknik takip programı çerçevesinde her ülkeyi dinleme yeterliliği olduğunu söylemekteler. Üstelik NSA’in AB elçililiklerini ve hatta BM Genel Merkezi’ni bile dinlemekten kaçınmadığı [1] göz önüne alınırsa, Suriye’de teknik takip yapması çok da şaşılacak bir durum olmamalı.
Ama diğer yandan NSA dinlemelerinin ortaya çıkması ile zor duruma düşen ABD’nin Cable.net üzerinden bu dinlemelerin böylesine kötü bir durumu (Kimyasal savaş) ortaya çıkardığı bahanesi ile kendisini temize çıkarmaya çalışıyor olması da mümkün. At izi, İt izi hikayesi anlayacağınız.
[1]-NSA Skandalı Büyüyor; Dahili Video Konferans Sistemlerine Sızıldığı Raporu Üzerine BM Harekete Geçti



Kaynak : 