Son dönemde ciddi bir yeniden yapılanma içine giren ve donanım şirketi olmaktan çıkıp bir komple çözüm şirketi olma stratejisinde ilerleyen IBM, Dış Kaynak Kullanımı (Business Process Outsourcing – BPO) işini bırakıyor. Bu bölümü yaklaşık 45.000 çalışanıyla birlikte bir başka BPO firması Synnex’e satacak olan IBM, bu anlaşmadan 500 milyon $ gelir elde edecek. Yapılan anlaşma çerçevesinde, Synnex firması IBM’e hizmet sağlayacak.
IBM, son yıllarda ciddi bir yeniden dönüşüme gitmeye çalışıyor ve bu yolda ilerlerken stratejik anlamda yatırım yapmaya değer görmediği birimlerini ya kapatmaya ya da küçültmeye çalışıyor. 2013’ün ilk çeyreğinde beklentilerin altında kalan ve Fransa’da 1.400 kişiyi, Avustralya’da ise 2016 yılına dek 1.500 kişiyi işten çıkartması beklenen IBM, ABD ve Kanada’da ise 2013’ün ilk yarısında toplam 3.000 kişiyi işten çıkartmış durumda. Big Blue olarak tanınan firma, şimdi de bir zamanlar en stratejik iş birimlerinden birisi durumundaki Dış Kaynak Kullanımı (BPO) işini elden çıkartma kararı aldı.
Synnex firmasıyla yapılan anlaşma gereğince, BPO birimini bu firmaya satan IBM 430 milyon $ nakit ve 75 milyon $’lık Synnex hissesi elde edecek. IBM’in BPO bölümünde çalışan 45.000 personel ve tüm dünya çapındaki 50’den fazla BPO merkezi Synnex’e devredilecek. Synnex ile IBM, uzun süreli bir anlaşma imzalayacak ve Synnex firması IBM’e hizmet vermeyi sürdürecek. IBM, bu alandaki yatırımlarını tamamen sonlandırmayacağını ve yazılım ve platform sağlayıcılığı anlamında BPO işine devam edeceklerini açıklıyor. Synnex ise, bu alım sayesinde BPO işinde dünyadaki ilk 10 şirketten birisi haline geleceklerini ve özellikle gelişmekte olan pazarlarda sağlam bir yer edineceklerini duyuruyor.



Kaynak : 