Google’ın başı, Streetview uygulaması nedeniyle derde girmeye devam ediyor. ABD’de San Francisco Temyiz Mahkemesi, firmanın Wi-Fi üzerinden veri çekerken hatalı davrandığını ve yasaları çiğnediğine karar verdi. Bu konuda hem ABD’de hem de Almanya ve İspanya gibi ülkelerde soruşturma açılmış [1], [2] Google ise ABD’de 30 kadar eyaletin savcılık makamlarıyla dava açılmaması karşılığında yaklaşık 7 milyon $’lık bir anlaşma imzalamıştı [3].
ABD San Francisco Temyiz Mahkemesi, Google’ın Streetview progarmı hakkındaki başvurusunu incelerken Google’ın veri toplama konusunda bilerek ve isteyerek bir ihlalde bulunduğuna karar verdi. Google avukatları, şifresiz Wi-Fi bağlantılarında paylaşılan verilerin mahremiyet çatısı altında değerlendirilemeyeceğini savunuyor ve örneğin bir kullanıcının komşusunun şifresiz ağ bağlantısını kullandığı gibi Google araçlarının da şifresiz Wi-Fi bağlantılarını kullanmasına bir sakınca olmadığını savunuyorlardı. Mahkeme heyeti bu tezin yanlış olduğunu zira hiçbir kullanıcının kendisine ait olmayan bir bir Wi-Fi networküne bağlanıp “yanlışlıkla” bu ağdaki diğer cihazlara ait verileri depolayıp, şifreleyip transferini yapmayacağını açıkladı.
San Francisco Temyiz Mahkemesi’nin bu kararı, son derece önemli zira Google eyalet savcılık ofisileriyle anlaşma yapmış olsun veya olmasın, kullanıcı grupları bu karara dayanarak Google aleyhinde bireysel veya toplu dava açabilecekler. Google sözcüleri mahkemenin kararına saygı duyduklarını ancak bu kararın yanlış olduğunu ve bir üst mahkemeye taşımak için önlerindeki seçenekleri değerlendireceklerini açıklıyorlar.
[1]-ABD’de 30 Eyalet, Google Street View Skandalında Soruşturma Açmaya Hazırlanıyor
[2]- Almanlar, Street View’u İstemiyor

Kaynak : 