Çin yönetimi, Şangay’da oluşturacağı serbest ticaret bölgesinde Facebook ve Twitter kullanımının ardından [1] oyun konsolu satışlarına da izin vermeyi planlıyor. Şimdilik söz konusu bölge henüz hayata geçirilmediği için bu çalışmalar sadece taslak plan olarak anılmakta ancak Çin’in yavaş ve kontrollü bir biçimde de olsa dış dünyaya açılması açısından son derece önemli. Oyun konsolları nın satışı Çin’de 2000 yılından beri yasak.
Küresel ekonomide gittikçe daha önemli bir oyuncu ve pazar haline gelen Çin’de yavaş ve kontrollü de olsa son dönemde çok önemli bir takım yapısal değişiklikler meydana geliyor. Çin yönetimi, ülkeye olan yabancı yatırımcı ilgisini de göz önünde bulundurarak Şangay’da bir serbest ticaret bölgesi açmayı planlıyor. Bu bölgede sunulacak hizmetlerse, özel düzenlemeler sayesinde Çin’in geleneksel sansür uygulamalarından etkilenmeyecek. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların bu bölgede özgürce çalışabilecekleri daha önce açıklanmıştı. Şimdi aynı bölgede oyun konsolu firmalarının da ofis açıp satış yapabilmeleri planlanıyor.
Nintendo’nun Wii ürünü ve Microsoft’un Xbox ürünü gibi popüler oyun konsollarının çok büyük bir kısmı Çin’de üretiliyor olmasına karşın, ülkede 2000 yılında getirilen bir yasak nedeniyle oyun konsolu satışı yapılamamakta. Dolayısıyla, yalnızca serbest ticaret bölgesi dahilinde de olsa konsol satışlarına izin verilecek olması son derece önemli bir gelişme. Firmaların bu sayede Çin’de ciddi riskler almadan birer ofis açabilecekleri ve ülkedeki ticaret ve pazar koşullarına hızla adapte olmaya başlayabilecekleri konuşuluyor. Bu iznin genele yayılması ve tüm Çin’de oyun konsolu satış yasağının kaldırılması ise daha uzun vadeli çalışmalar gerektiriyor. Yetkililerin bu konu üzerinde çalıştıkları Temmuz ayında ileri sürülmüştü [2] ancak henüz somutlaşmış bir adım bulunmuyor.
[1]- Çin, Sonunda Facebook ve Twitter’a İzin Veriyor Ancak Sadece Serbest Ticaret Bölgesinde
[2]- Çin’de 13 Yıldır Uygulamada Olan Oyun Konsolu Satış Yasağı Son Bulabilir

Kaynak : 