ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA), uçuş esnasında elektronik cihazların kullanımı konusunda bir tavsiye açıklamaya hazırlanıyor. FAA’in kararında 28 kişilik tavsiye kurulunun önem taşıyacağı söylenirken, muhtemelen tablet cihazlar, e-kitap okuyucular ve benzer elektronik cihazların uçuş esnasında offline olarak kullanımına izni getirilmesi bekleniyor. Bununla birlikte, smartphone ve cep telefonu gibi iletişim araçlarının ve online kullanımların kapsam dışı bırakılması söz konusu.
Smartphone cihazların ve tabletlerin adeta patlama yaptığı, sosyal ağların inanılmaz ölçüde popülerlik kazandığı ve internet kullanımının son derece yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Pek çok kişi içinde yaşadığımız dönemi teknoloji ve iletişim çağı olarak nitelemeye başladı bile. Ancak uçaklar bu yeni çağa ısrarla ayak uydurmamakta kararlı gözüküyor. Pek çok hava yolu şirketi, uçuş güvenliği gerekçesiyle hem kalkış ve inişlerde hem de yolculuk esnasında teknolojik cihazların hemen hepsinin kullanımını yasaklıyor. Hem tüketici gruplarından gelen baskılar hem de teknoloji devlerinin ısrarları ise, havacılık kanunlarını düzenleyen kurumların daha fazla araştırma yapmasını zorunlu hale getiriyor.
Bu kurumların en önemlisi durumundaki ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) hem tüketicilerden gelen baskı hem de FCC’den gelen yazı neticesinde geçtiğimiz yıl uçuş esnasında elektronik cihaz kullanımıyla ilgili kapsamlı bir çalışma başlatmıştı [1]. Bu çalışmanın geçtiğimiz aylarda sonuçlandırılması ve bir takım tavsiye kararlarının açıklanması bekleniyordu ancak bu mümkün olmadı. Önümüzdeki hafta ise bu kararların sonunda açıklanacağı duyuruluyor.
FAA kurul üyelerinin ve inceleme komisyonlarının medyaya konuşmaları yasak olduğu için çıkacak olan kararlar hakkında net bir bilgi henüz yok. Ancak beklenti, başta iPod gibi müzik çalarlar ve laptoplar (veya e-kitap okuyucular) gibi elektronik cihazların uçuş esnasında özgür bir biçimde kullanılabilmesi yönünde. Cep telefonu gibi sinyal alış verişi yapan cihazlar içinse, durum biraz daha karmaşık ve detaylı analizlerin yapılması gerekiyor. Basına sızan ilk bilgiler cihazların online değil offline kullanımında bir sıkıntı olmayacağı yönünde.
[1]-Uçakta Kullanılacak Elektronik Donanımların Regülasyonu Tartışılıyor



Kaynak : 