Sosyal Güvenlik Kurumuna üye olan hastaların özel hastanelerde muayenesinde problemleri önlemek için başlatılan “parmak” ya da “avuç içi” damar okuma yoluyla kimlik tanıtımı işlemi ne durumda bakmak istedik. Bu uygulamanın 4 tarafı var. SGK, Özel hastaneler, cihaz ve yazılım tedarikçileri ve hastalar. Bu yazımızda bir özel hastaneler grubunun durumuna baktık ve Medline Sağlık Grubundan CEO Gürkan Ergenekon ile konuştuk. Ergenekon aynı zamanda telekom sektörünün yakından tanıdığı birisi.
turk-internet.com : Avuç içi okuma veya damar okuma sistemleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizi zorlayan sistemler midir? Ya da tersine bu uygulamanın getirilmesi sizin açınızdan olumlu mudur?
Gürkan Ergenekon : Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Özel Sağlık Hizmet Sunucularına provizyon vermek için Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemini 15.09.2013 tarihinde 20 ilde, 01.12.2013 tarihinde ise 61 ilde kurdurtmuştur. Burada bir konuya açıklık getirmek istiyorum, Türkiye’deki kurulu sistemler Damar İzi okumaya dayalıdır ve bunun iki yöntemi bulunmaktadır, birincisi Avuçiçi Damar İzi Okuma, ikincisi ise Parmak Damar İzi okuma…. Sonuçta biyometrik kimlik doğrulama damar izi okunarak yapılmaktadır.
Bu sistemin kurulmasını, her yıl sağlık hizmetlerine 50 Milyar TL harcama yapan SGK açısından zorunlu görüyorum böylece kimlik bilgisi üzerinden muayene ve ilaç yazılma devri kapanmış oldu. Biz özel sağlık hizmet sunucuları için ise SGK anlaşmalı olarak mevcut Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları ile zorlukla ayakta duran işletmeler olarak ek bir yatırım ve işletim maliyeti gelmiş oldu. Belki de en başta olması gereken bir sistem gecikmeli de olsa kurulmuş oldu. Biz de Medline Sağlık Grubu olarak Adana, Antalya, Aydın, Eskişehir ve Konya illerinde olan 5 hastanemiz için bu sistemleri kurdurduk ve yaklaşık 100,000 USD yatırım yaptık.
turk-internet.com : Bu sistemlerin kuruluş-test süreçlerini nasil değerlendiriyorsunuz? Yeterli zaman var mıydı? Sağlık Bakanlığının bu konuda oluşturduğu mevzuat nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gürkan Ergenekon : Bu sistemlerin kuruluşunda herhangi bir zorluk ile karşılaşmadık, tabii ki sonuçta herhangi bir bilgi sistemi teknolojisini devreye alırken bazı küçük sorunlar ile karşılaşabiliyorsunuz ancak bunlar rutin süreçler. Medline Sağlık Grubu bilgi sistemleri yönetimimiz hızla ve başarıyla yeni sistemi devreye aldı. Aslında sistemin uygulamaya alınışı 2013 ortasıyken sektörün verdiği bazı tepkiler üzerine 2013 sonunu bulmuş oldu, biz en başta sistemi devreye alan bir grup olduk. Şu an gördüğümüz mevzuat açısından bir sıkıntı yok.
turk-internet.com : Bu konuda servis veren firmalar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Yeterli servis var mı? Ürünler beklentileri ya da sizin beklentilerinizi karşılıyor mu? Fiyatlar nasıl?
Gürkan Ergenekon : Servis veren firmalar açısından bir sorunumuz yok, sorunlara müdahale tamamen WEB tabanlı olarak yani on-line yapıldığı için hızlı ve etkin bir çözüm oluşturuluyor. Ürünlerde gözlemlemlediğimiz en ciddi sorun bazen tanımlama yapmakta zorlanması ve bu sırada bekleyenler arasında oluşan hasta memnuniyetsizliği, bu sebeple cihazları katlara dağıtıp yedekli çalışıyoruz. Cihazların fiyatları düşen eğilimde son 6 ayda fiyatlar %30-40 düşmüş durumda, umarım en kısa zamanda 1000 USD nin altında bir fiyat oluşur…..Sonuçta cihazlar yıprandığında yenileme maliyetini düşünmek zorundayız.
turk-internet.com : Uygulama nasıl? Hastalar bu uygulamayı nasıl karşılıyor özellikle kişisel veri gizliliği açısından?
Gürkan Ergenekon : Uygulama son derece basit; hizmet almak için ilk başta tanımlanmanız gerekiyor ve bunun için avuçiçi ya da parmağınızı cihaza bir kç kez yerleştirip tanımşamanız yapılıyor. Bundan sonraki gelişlerinizde avuçiçi ya da parmağınızı bir kez okutmanız yeterli, bu işelm olmadan SGK hasta için provizyon vermiyor.Konunun kişisel veri gizliliği ile herhangi bir ilgisi yok sonuçta kişiyi TC kimlikten değil kendi vücut izinden tanıma sistemi bu…..
turk-internetçcom : Bu uygulama sağlık bakanlığı-özel hastaneler arasındaki ilişkileri düzenlemek için kuruldu ama size başka yararı olacak mı?
Gorkan Ergenekon : Daha önce söylediğim gibi bu uygulamanın, sistemin hastanın sağlık historisi ile ilgisi yok, sadece basit bir tanımla, kimlik doğrulama sistemi söz konusu olan, kimlik bilgisi her zaman için sahte olabilir ancak bu sistemin aldanması pratik olarak mümkünn değil….Biz de bu sistem sayesinde TC Kimliği ile kendisi farklı olan bir kişiye hizmet vermiş olma riskinden kurtulmuş oluyoruz.

Kaynak : 