Amerika’lı pazar araştırma firması IDC (International Data Corporation) 2015 yılındaki mobil medya tahminlerini açıkladı. Ortadoğu ve Afrika Bölgesi (MEA) Dijital Medya ve Yayın Program Yöneticisi Tracey Grant konuşmasında 2015’te MEA bölgesinde dijital medya pazarının daha da hızlı büyümesini beklediklerini söyledi. Grant, “Özellikle Nijerya, Mısır ve Kenya’da mobil pazar hızla büyüyor ve MEA bölgesinde 2015’te mobiliti daha önem kazanacak” dedi.
Ayrıca, MEA bölgesine ait yerel ürünlerin -video, film gibi- daha da önem kazanacağını ve hatta bu ürünlerin Arapça olmasına rağmen dünya pazarına açılmasını beklediklerini belirtti. Bölgenin dünya pazarına açıldığında müzik endüstrisinden gelen baskılar nedeniyle telif hakkı sorunu yaşayabileceklerini sözlerine ekleyen Grant, “MEA ülkelerinin yeni düzenlemeler ve kanunlarla telif hakkı ve korsan satışı sorunlarını çözmeleri gerekiyor” dedi.
MEA bölgesinde OTTlerin (over the top) yani video içeriklerin, internet üzerinden son kullanıcıların çevrimiçi cihazlarına taşınmasındaki artışa dikkat çeken Grant, 2015’te mobil ve internet kullanıcı sayısının 300 milyonu aşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu rakamın 2018 yılında 500 milyonu aşmasını beklediklerini söyleyen Grant “Her geçen gün mobilden video izlenme sayısı hızlı bir şekilde artıyor ve bu da MEA bölgesinde daha gelişmiş bir pazar yaratacak” dedi.
Müşteriyi doğru tanımanın ve müşteri deneyiminin önemini vurgulayan Grant şöyle konuştu: “Müşteriler için uygulamalardaki kolay kullanım çok önemli. İçerik stratejisi, müşteri bilgisi, görsel dizayn, kolay kullanım, görünürlük ve kullanıcı arayüz öğelerinin birbirine entegre olması bölgede odaklanılması gereken bir durum. Özellikle kolay kullanım, uygulamanın fonksiyonlu olması ve kişiselleştirme sayesinde şirketler müşterileri ilişkilerini daha iyi yere getirecek ve böylece şirketlerin karlılığını artacak. Bu da bölge için gelişme sürecindeki en önemli faktörlerden birisi” dedi.
MEA bölgesinde genç nüfusun oldukça fazla olduğunu söyleyen Grant, “MEA bölgesi 2015’te genç nüfustan fazlaca çıkar sağlayacak. Çünkü MEA bölgesi, genç nüfus demek, genç nüfus da mobil kullanım demek. 2014’te dünyadaki toplam video indirime sayısının %15’i ve toplam mobil video indirime sayısının %43’ü MEA bölgesinde görüldü. Bu MEA bölgesindeki mobil büyümeyi gösteren önemli bir kanıt” dedi.
Mobil reklamın içerik odaklı olmaya yönelik bir ekosistemin içine girdiğini sözlerine ekleyen Grant, iyi müşteri deneyiminin ve müşteri odaklı reklamların 2015’te MEA bölgesinde internet üzerinden daha fazla alışverişi getireceğini söyledi. “2012 yılında MEA bölgesindeki mobil reklamın internet üzerindeki toplam reklamlara oranı %5’ten az ama bu oranın 2018 yılına kadar %25’lere yaklaşacağını tahmin ediyoruz” dedi. Grant konuşmasına şöyle devam etti:
“Diğer önemli bir konu da internet üzerinden güvenli alışveriş. 2015 yılında MEA bölgesinde önemli bir diğer trend ise müşteri güvenliği ve korunması olacak. Genel olarak bölgede kredi kart bilgilerini internet üzerinden paylaşılmasına dair bir isteksizlik var. MEA bölgesinde internet üzerinden alışveriş 2014 yılında %26.3 iken, dünyada bu oran %41.1di. Bu yüzden bölgede internet güvenliği kaçınılmaz olmalı. Medya şirketleri de internet güvenliği için daha teşvik edici olmalı.”
Bir diğer beklentilerinin sosyal medya konusunda olduğunu söyleyen Grant, “Bölgede sosyal medya penetrasyonunun çok hızlı arttığını biliyoruz. Bu, cihazlar üzerinden iletişimi arttıran önemli bir faktör. Sosyal medya şuanda hem haber aldığımız hem de eğlenebildiğimiz bir platform. Sektör oyuncularının sosyal medyayı daha fazla kullanarak, karlarını arttıracağını bekliyoruz” dedi.
Sosyal medyanın yanı sıra, internet üzerinden oynanan oyunların da internet ve mobil pazarın büyümesinde önemli bir etken olduğunu sözlerine ekleyen Grant, “Şuanda MEA bölgesinde online oyun oynayan yaklaşık 500 milyon internet kullanıcısı var. Mobil kullanıcılarının internet üzerinden oyun oynamak için yaptıkları harcamaların önümüzdeki 2 yıl içinde 2 katına çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca gamification, yani oyun olmayan bir uygulamanın oyun tekniklerini kullanarak, uygulamayı daha fazla kullanıcıya ulaştırmak, 2015’te MEA bölgesinde hız kazanacak” dedi.

Kaynak : 